Volledig scherm
Een concert eerder dit jaar in De Betteld. Foto: Theo Kock

Camping De Betteld in Zelhem gaat voor twaalf grote events

ZELHEM - De christelijke camping De Betteld wil maximaal twaalf grote evenementen per jaar houden in de evenementenhal op het terrein. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Ook nu houdt De Betteld, gelegen in het landelijke buitengebied, al regelmatig grote landelijke congressen en christelijke concerten. Dat is toegestaan als de bezoekers van die evenementen op de camping overnachten. De regels staan niet toe dat dan mensen aanwezig zijn die niet op de camping verblijven. Het is een erfenis uit het verleden. Campingeigenaar Gerhard Hobelman: „Met onze hal mochten we niet concurreren met zalen in de omgeving door bijvoorbeeld clubs uit Zelhem hier toe te laten. Maar in plaats van een concurrentiebeding is er destijds in het bestemmingsplan gezet dat de hal alleen bestemd is voor mensen die op de camping verblijven, dus letterlijk campinggasten. En dat willen we nu repareren met een wijziging in het bestemmingsplan."

Verkeersoverlast
Niet alle buurtbewoners zijn blij met het idee. Ze vrezen voor verkeersoverlast. Want zeker niet iedereen die een groot christelijk festival zoals bijvoorbeeld Graceland bezoekt, overnacht ook op de camping. Er wordt gevreesd voor extra verkeersoverlast en enkele omwonenden stellen dat er in het verleden toezeggingen zijn gedaan dat de camping niet meer zou uitbreiden. Volgens Hobelman is dat ook niet het geval. Want of er nu wel of geen evenement is, er zullen nooit meer dan maximaal 2000 mensen op het terrein zijn. „Dat is de norm nu en zal ook de norm in de toekomst zijn."

Inventarisatie
De gemeente Bronckhorst inventariseert alle inspraakreacties die voor 16 december binnen moeten zijn. Daarna gaat de gemeente onderzoeken of en hoe het bestemmingsplan aangepast kan worden.

Achterhoek