Luitenant John Gordon Kavanagh (linksboven) met zijn familie in Canada, toen hij nog in opleiding was voor het leger. Naast hem zijn broers Frank en Bob, vooraan vanaf links moeder Cora en zus Mabel.
Volledig scherm
PREMIUM
Luitenant John Gordon Kavanagh (linksboven) met zijn familie in Canada, toen hij nog in opleiding was voor het leger. Naast hem zijn broers Frank en Bob, vooraan vanaf links moeder Cora en zus Mabel. © privébezit familie Kavanagh

Canadese bevrijder van de Achterhoek na 75 jaar geïdentificeerd

STEENDEREN - De identiteit van een Canadese soldaat die bijna 75 jaar geleden sneuvelde tijdens de verovering van het Achterhoekse Rha op de Duitse troepen, is deze week definitief vastgesteld door het ministerie van defensie en het leger in Canada.

Luitenant John Gordon Kavanagh.
Volledig scherm
Luitenant John Gordon Kavanagh. © privébezit familie Kavanagh

Het blijkt te gaan om luitenant John Gordon Kavanagh die sneuvelde bij Rha, een maand voor de definitieve bevrijding van Nederland. De grafsteen bij het naamloze graf in Steenderen waarin de soldaat ligt, wordt in het voorjaar vervangen door een steen met zijn naam.

De 23-jarige Canadees werd vermoord door de Duitsers in de avond van 5 april 1945, toen hij met zijn bataljon Rha wilde bevrijden. Zijn lichaam werd begraven in een veldgraf en zijn resten zijn in 1947 overgebracht naar de algemene begraafplaats in Steenderen, waar Kavanagh in een naamloos graf kwam te liggen.

Niemand wist namelijk dat de stoffelijke resten toebehoorden aan Kavanagh. Daarom kwam op zijn grafsteen te staan ‘A soldier of the 1939-1945 war’. Wel werd de naam van luitenant John Gordon Kavanagh bijgezet op het herdenkingsmonument in Groesbeek, met de vermelding dat er geen graf van hem bekend was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek