Volledig scherm
Een Apache doemt op boven een boerderij in de Doesburgse Fraterwaard. © Jan Ruland van den Brink

Defensie keert schadeclaims uit na laagvliegoefening legerheli's

ARNHEM/ HENGELO - 54 mensen hebben een claim ingediend naar aanleiding van de laagvliegoefening met legerhelikopters, die Defensie in februari heeft gehouden boven Oost-Nederland. Daarvan zijn 37 claims toegekend, 5 verzoeken tot schadevergoeding zijn nog in behandeling.

Dat laat een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando weten.

De laagvliegoefening in februari leidde tot veel klachten, voornamelijk van boeren in de Achterhoek. Vee had zich verwond of moest zelfs afgemaakt worden door een val in de stal.

Geluidsoverlast en trillingen van de laagvliegende legerheli's waren hiervan de oorzaak. Die scheerden herhaaldelijk vlak over stallen en vlogen op momenten ook slechts enkele meters boven boerenerven.

Twee dreigende rechtszaken om de training destijds te laten verbieden, gingen niet door nadat Defensie sprak met zowel boerenorganisatie LTO als de Vordense miljardair Hans Melchers.

Klachten

Start- en eindpunt van de oefening was Militair Luchtvaart Terrein Deelen bij Arnhem. Daar meldde luitenant-kolonel Peter Hardenbol, hoofd van het Bureau Geluidhinder, Zonering en Rapportering van de Koninklijke Luchtmacht, medio februari dat er op dat moment 120 klachten waren binnengekomen. Het is niet duidelijk of dat aantal sindsdien hoger is geworden.

Ook kan niet gezegd worden in welk gebied de meeste schadeclaims zijn toegekend. De hoogte van de vergoedingen loopt volgens Defensie uiteen 'van lage tot hoge bedragen'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek