Volledig scherm
Windmolenprotest in de gemeente Bronckhorst © Tanja Kits/DG

Demonstranten zijn tegen windmolens: ‘Waarom moet Bronckhorst het braafste jongetje van de klas zijn?’

UPDATEHENGELO - Zo'n negentig mensen hebben dinsdagochtend in oranje hesjes geprotesteerd tegen de komst van windmolens in de gemeente Bronckhorst. De gemeente wil minimaal twaalf hoge windmolens plaatsen.

Inwoners van de buurtschappen Varssel, Veldhoek en Wolfersveen stonden met spandoeken te demonstreren voor het gemeentehuis in Hengelo. Met kettingzagen probeerden ze de gevreesde geluidsoverlast na te bootsen van de toekomstige windmolens. Ook hadden ze een box met het geluid van windmolens op het plein voor het gemeentehuis gezet. 

,,Waarom moet Bronckhorst het braafste jongetje van de klas zijn met windmolens? Kijk naar Winterswijk, daar beschermen ze het mooi landschap. Dat zouden ze in Bronckhorst ook moeten doen", zegt een van de demonstranten. Het college van burgemeester en wethouders was aanwezig om iedereen te woord te staan. De sfeer werd omschreven als 'zeer goed en beschaafd’.

Petitie

In het actiecomité Op en Um ’t Zand hebben omwonenden van landgoed 't Zand zich verenigd. Ze vinden dat de gemeente haar inwoners te weinig heeft betrokken bij de plannen voor energieopwekking. Meer dan 715 burgers hebben inmiddels een petitie ondertekend. Die petitie wordt donderdagavond aangeboden aan de burgemeester als het onderwerp aan de orde komt in de raad.

Wethouder Paul Hofman (GroenLinks) heeft vanochtend de bezwaarmakers gerust kunnen stellen dat windmolens op ’t Zand in ieder geval niet mogelijk zijn. Het is een natuurgebied en zit op een laagvliegroute. ,,Maar het gaat ons om windmolens in de hele gemeente Bronckhorst, niet alleen op 't Zand", meldt een van de actievoerders Charles den Tex. ,,Het plan dat er nu ligt is zo groot, dat er meer energie wordt opgewekt dan de gemeente Bronckhorst nodig heeft. Worden we dan energieleverancier? Ik vind dat we toe moeten naar kleinschalige energieprojecten. In dit dunbevolkte gebied moet je geen enorme monsters in het landschap plaatsen.  Dat gaat ten koste van de leefbaarheid en de belangen van de bevolking.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek