Volledig scherm
© ANP

Doodrijder Zelhem was net op vrije voeten na mishandeling vader

ZELHEM - De 38-jarige man uit Doetinchem die vrijdag in Zelhem een 4-jarige jongen heeft doodgereden, was donderdag 9 juni, acht dagen voor het fatale ongeval, vrijgekomen uit voorlopige hechtenis. De man zat vast sinds hij oktober vorig jaar zijn vader had mishandeld en politieagenten had bedreigd. Rémon W. kampt met ernstige psychische problemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Gelderland desgevraagd.


De voorlopige vrijlating was geen succes. De reclassering had inmiddels een verzoek voor opname in een kliniek ingediend, omdat het enkele dagen na zijn vrijlating al niet meer goed ging met W. Dat verzoek was nog niet in behandeling genomen door de rechtbank.

Psychische gesteldheid
W. reed vrijdag een auto frontaal aan bij Zelhem, nadat hij de auto van zijn psycholoog had gestolen. Die was bij hem thuis op bezoek om een rapport te kunnen opstellen over zijn psychische gesteldheid. Bij het ongeval kwam een 4-jarige jongetje om het leven, de vader en een zusje raakten zwaargewond.

Niet langer in hechtenis
De rechtbank besloot op 6 juni tijdens een pro-forma-zitting de voorlopige hechtenis op te schorten omdat de feiten waarvan hij verdacht werd geen langere hechtenis voorschrijven. „Dan zou de rechter na een eventuele veroordeling helemaal geen voorwaarden meer kunnen stellen", zegt persrechter Marieke Post. De Doetinchemmer had inmiddels bijna zes maanden vastgezeten. Door bijzondere voorwaarden te stellen voor zijn voorlopige vrijlating wilde de rechtbank een vangnet creëren. „Het bleek bovendien beter met hem te gaan en hij slikte trouw zijn medicatie."

Voorwaarden
De voorwaarden waren dat hij zich meldde bij de reclassering, bleef meewerken aan lopend psychologisch onderzoek en zijn medicatie zou blijven gebruiken. W. spoot in oktober pepperspray in het gezicht van zijn vader, toen die hem niet binnen wilde laten. W. reed daarna wild weg met zijn auto, waarbij hij gewaarschuwde agenten bijna aanreed. Deze zaak moet nog voor de rechter komen.

Achterhoek