Volledig scherm
PREMIUM
Poging tot WhatsApp-fraude met gegevens van een vrouw uit Toldijk. De naam en foto zijn weggewerkt om haar privacy te beschermen. © Screenshot

Elke dag drie keer oplichting via WhatsApp is ‘slechts het topje van de ijsberg’

TOLDIJK/ ’S-HEERENBERG - Oplichters gebruiken berichtenservice WhatsApp steeds vaker om makkelijk en snel geld te verdienen. Het Cybercrimeteam van de politie in Oost-Nederland krijgt hier elke dag drie meldingen over. En dat is slechts het topje van de ijsberg, zegt teamleider Roderick Looijs.

,,Veel mensen die niet ingaan op de nep-berichten, melden zo’n poging niet. We hebben daardoor geen compleet beeld van de totale omvang”, zegt hij.

In de Achterhoek zijn actuele oplichtingszaken bekend uit Hengelo en ’s-Heerenberg. Ook is recent geprobeerd om bekenden van een vrouw uit Toldijk op te lichten, door met haar profielfoto en een nieuw nummer familieleden te benaderen via WhatsApp. Dit mislukte, de oplichter werd doorzien. De WhatsApp-crimineel is sindsdien niet meer online geweest met het nummer.

Lees verder onder de video.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek