Volledig scherm
Burgemeester Marianne Besselink hangt jeugdburgemeester Evi haar ambtsketen om. © DE GELDERLANDER

Evi (10) is jeugdburgemeester van Bronckhorst

HENGELO - De gemeente Bronckhorst heeft sinds vrijdagmiddag als eerste gemeente in de Achterhoek een jeugdburgemeester. De primeur is voor de 10-jarige Evi Otten uit Halle-Heide. Zij mag burgemeester Marianne Besselink assisteren bij officiële gelegenheden en haar wijzen op wat er voor kinderen in de gemeente beter kan.

Uit twaalf jonge kandidaten – allemaal leerlingen uit groep 7 van een basisschool in Bronckhorst – koos een jury in het gemeentehuis in Hengelo de leerlinge van de Dorpsschool in Halle als de allereerste jeugdburgemeester. Dit nadat alle kandidaten in de raadszaal hun ideeën presenteerden.

Meer vuilnisbakken

Evi zei vooral sportclubs te willen helpen bij het werven van vrijwilligers en ze pleitte voor meer vuilnisbakken in de openbare ruimte. ,,Als we nu niet aan het milieu denken, dan verpesten we het voor de toekomst”, stelde de 10-jarige uit Halle-Heide, die ook punten scoorde door te vertellen dat ze soms samen met haar broertje op pad gaat om afval op te ruimen.

Als jeugdburgemeester zal Evi samen met burgemeester Besselink bijvoorbeeld het jaarlijkse jeugdlintje uitreiken, maar ze mag ook daadwerkelijk meepraten en krijgt een eigen mailadres. ,,Daar kunnen kinderen ideeën naartoe sturen”, legt burgemeester Besselink uit. ,,Wij gaan dan met Evi bespreken of dat goede ideeën zijn.”

Toekomst

De echte burgemeester is blij met de inbreng van de jonge inwoners. ,,Vaak horen we alleen de volwassenen, maar kinderen kijken heel anders tegen dingen aan”, aldus Besselink. ,,En zij zeggen heel terecht; de toekomst, dat zijn wij. Ik ben heel erg trots op Evi en de anderen.”

De ideeën waarmee de overige kandidaten kwamen, gaan niet de prullenbak in. Ook zij mogen binnenkort opnieuw naar het gemeentehuis komen om met de burgemeester en de jeugdburgemeester te overleggen over wat er met deze plannen moet gebeuren.

In de raadsvergadering op donderdag 8 november zal de officiële installatie van de nieuwe jeugdburgemeester plaatsvinden. Evi mag zich dan een jaar lang jeugdburgemeester noemen. Volgend najaar is er opnieuw een verkiezing.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek