Volledig scherm
De bestuursleden van Stichting Hessenhal. Vlnr: Ton Bertram, Rudolf Kits en Coen van Beek. © Jan van den Brink

Exploitatie Hessenhal blijft 'gezonde uitdaging'

HOOG-KEPPEL - Het verlagen van de erfpacht door de gemeente Bronckhorst scheelt ze ruim 7.000 euro per jaar, maar hiermee is de Stichting Hessenhal er nog niet.

De sporthal dicht? Nee, dat nooit. Vanuit die overtuiging sloeg een groep burgers uit Hoog-Keppel en omgeving eind 2015 de handen ineen om de Hessenhal zelf te gaan exploiteren. „We zijn met veel enthousiasme in het diepe gesprongen, maar na een jaar moeten we constateren dat het toch een hele klus is”, zegt Coen van Beek, voorzitter van de Stichting Hessenhal. „We noemen het een gezonde uitdaging.”

Enige
De Hessenhal vormt het onderkomen voor veel lokale verenigingen en de gymlessen van basisscholen. De hal viel aanvankelijk onder de stichting die ook het naastgelegen binnen- en buitenbad Zonnewater beheert. Omdat Zonnewater zich eind 2015 puur op de zwembaden wilde gaan richten, dreigde de sporthal te verdwijnen. Sindsdien is de Stichting Hessenhal exploitant van de enige sporthal in Bronckhorst die het zonder bijdrage van de gemeente doet.

Uitdaging
De uitdaging voor de exploiterende groep burgers zit hem enerzijds in de afhankelijkheid van vrijwilligers. Met zo'n 60 man maakt de stichting 3.500 vrijwilligersuren per jaar, van bardiensten tot het maken van planningen voor de zaaluren. Ook het onderhoud doen de vrijwilligers.

Erfpacht
Anderzijds is er het financiële plaatje. Voor de sporthal betaalde Zonnewater als commerciële organisatie destijds ruim 7.000 euro erfpacht per jaar aan de gemeente Bronckhorst. Omdat nu een andere constructie is ontstaan, brengt de gemeente die erfpacht op verzoek van de Stichting Hessenhal terug naar 1 euro per jaar.

Lees woensdag 11 januari meer over de Hessenhal in editie Achterhoek van de Gelderlander, op papier of digitaal.

Achterhoek