Familiedrama Hengelo: ‘Dit mag nooit weer gebeuren'

VIDEO en UPDATEHENGELO - Het echtpaar dat gisteren in Hengelo omkwam bij een familiedrama staat in de buurt bekend als ‘fijne mensen’. De impact is dan ook groot in het dorp. Om iedereen een hart onder de riem te steken en vragen vanuit de buurt te beantwoorden, belegde de gemeente Bronckhorst gisteren een besloten bijeenkomst voor alle betrokkenen.

,,Het allerbelangrijkste is het samenzijn met de directbetrokkenen van de Julianalaan”, zegt Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst, die ’s ochtends al haar medeleven toonde via een schriftelijke reactie.

Over de achtergrond van de verdachte, die met depressies kampte, wil Besselink niet ingaan voordat het onderzoek is afgerond. ,,We moeten met elkaar kijken over welke feiten we het hebben en hoe we dit soort dingen kunnen voorkomen. Dit mag natuurlijk niet weer gebeuren”, zegt de burgemeester.

De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van een echtpaar in een woning aan de Julianalaan. Een zoon van het echtpaar is in de woning als verdachte aangehouden.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van een echtpaar in een woning aan de Julianalaan. Een zoon van het echtpaar is in de woning als verdachte aangehouden. © ANP

Inktzwart randje

Ook in 2007 familiemoord

Onderzoek na een familiedrama in Hengelo in 2007.
Volledig scherm
Onderzoek na een familiedrama in Hengelo in 2007. © ANP

HENGELO - Het is niet voor het eerst dat de 7000 inwoners tellende gemeenschap van het Gelderse Hengelo opgeschrikt wordt door een familiemoord, zoals die maandagochtend aan de Julianalaan plaatsvond. Op 6 maart 2007 was het dorp in schok toen de twee kinderen Aidan (11) en Roan (8) en hun moeder Olga (44) dood werden terug gevonden in hun huis.

De vader van het gezin was nog levend, maar verkeerde wel in zorgwekkende toestand. Zijn poging tot zelfdoding was mislukt.

Het hele gezin bleek een overdosis insuline en slaapmiddelen binnen te hebben gekregen. Ook de hond lag dood bij het gezin. Hoewel in het dorp aanvankelijk geruchten de ronde deden dat het gezin om religieuze redenen zelfmoord zou hebben gepleegd, bleek uit een afscheidsbrief dat de familie met grote schulden kampte en het een wanhoopsdaad zou zijn geweest.

Na drie dagen vader bij bewustzijn

Eric K. kwam drie dagen na het gezinsdrama weer bij bewustzijn. Hij werd in december 2007 tot achttien jaar cel veroordeeld het openbaar Ministerie had twintig jaar cel geëist, maar de rechter vond niet bewezen dat K. zijn vrouw gedwongen had tot het nemen van een dodelijke dosis medicijnen. Met de straf wilden de rechters ‘een signaal aan de maatschappij’ afgeven. Namelijk dat voor een collectieve zelfmoord geen enkel begrip past, hoe zwaar een gezin ook te lijden heeft.

Herdenkingen

De advocaat van K. bepleitte telkenmale dat zijn cliënt K. volledig onder invloed van zijn vrouw zou hebben gehandeld. De echtgenote drukte volgens de rechtbank inderdaad een zwaar stempel op het gezin, maar de man had het plan mee verzonnen en was zelf actief geweest bij alle voorbereidingen.

Het gezin van K. stond midden in de gemeenschap. Al snel na ontdekking van het gezinsdrama worden er herdenkingen gehouden bij de school van de kinderen, voetbalvereniging Pax en muziekvereniging Concordia. 

Binnenkort verschijnt het boek 65 jaar De Graafschap. Een boek van zo’n 320 pagina’s met veel mooie foto’s en verhalen van de Superboeren, maar tegelijkertijd een boek met een inktzwart randje. De omgekomen man in Hengelo was namelijk de vormgever van het imposante werk.

Uitgerekend op de dag van zijn overlijden moest uitgever Willy Hermans de laatste hand leggen aan het jubileumboek. Dat viel de Hengeloër zwaar. ,,We hebben er eigenlijk helemaal geen zin in”, zegt Hermans.

,,Ik overlegde alles met hem en heb afgelopen week nog veel contact met hem gehad. Ik heb altijd heel fijn met hem samengewerkt. Al sinds 1993 heeft hij mijn boeken vormgegeven. Hij was een sympathiek figuur, alles ging altijd in overleg.”

Achterhoek