Manãna Manãna in juni 2019. Archieffoto: Theo Kock
Volledig scherm
Manãna Manãna in juni 2019. Archieffoto: Theo Kock © theo kock persfotografie

Festival Mañana Mañana in Vorden gaat niet door

HENGELO/VORDEN - De Feestfabriek heeft een streep gezet door festival Mañana Mañana dat 18 tot en met 21 juni bij kasteel Vorden zou worden gehouden. Dit in verband met het coronavirus. 

‘Kan geen verrassing zijn’, meldt de organisatie van het festival op de site van De Feestfabriek. De Zwarte Cross - die een maand later wordt gehouden van 17 tot en met 19 juli bij Lichtenvoorde - gaat vooralsnog wel door.

,,De Zwarte Cross is pas over vier maanden", zegt Ronnie Degen, mede-directeur van De Feestfabriek. ,,Het is te vroeg om daar nu al een beslissing over te nemen. Ik durf er ook niets over te zeggen. We houden ook met andere festivalorganisaties contact.” Onder meer de Vierdaagse in Nijmegen is in dezelfde periode. Ook deze organisatie heeft nog geen beslissing genomen. 

‘Langer wachten kon niet’

De Feestfabriek heeft maandagmorgen beslist Mañana Mañana af te gelasten. ,,We konden niet langer wachten", zegt Degen. ,,De overheid is nog niet duidelijk over wat er gebeurt na 28 april en 1 juni. Evenementen mogen in elk geval niet voor 1 juni worden gehouden. We zouden nu de voorbereidingen moeten starten. We konden niet anders dan er voor dit jaar een streep doorzetten. Ook omdat de gezondheid van onze medewerkers en de bezoekers voorop staat.”

Wat de kosten zijn voor de afgelasting van Mañana Mañana durft Degen niet te zeggen. ,,Enkele tienduizenden euro's zeker”, zegt Degen, ongetwijfeld in de wetenschap dat die schatting aan de lage kant is. ,,We gaan met leveranciers overleggen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje.” 

Mañana Mañana is voorlopig verplaatst naar 2021 en wordt gehouden van 10 tot en met 13 juni. De organisatie heeft alle bands en artiesten inmiddels op de hoogte gesteld van de afgelasting. Daarbij heeft De Feestfabriek ook laten weten dat dezelfde bands en artiesten welkom zijn om te spelen op de editie van 2021.

Kaartjes ook in 2021 geldig

,,Mensen die een kaartje hebben gekocht, kunnen dit kaartje voor de editie van 2021 gebruiken", zegt Degen. ,,Mensen kunnen ook hun geld terugvragen. Daarvoor moeten ze een formulier invullen, dan zorgen we ervoor dat het bedrag rond 1 juni terug wordt gestort. De mensen die hun kaartje houden voor 2021 belonen we: ze mogen met het kaartje ook op donderdag al naar binnen en krijgen dus een extra festivaldag.”

Zondag kondigde de organisatie via Tante Rikie op Twitter al aan dat er iets zat aan te komen: ‘Veel evenementen kunnen helaas niet doorgaan vanwege het coronavirus en daar word ik sip van. Hopelijk zie ik jullie allemaal wel snel weer schitteren! Blijf gezond schatjes? #julliekunnnenhet.’

Achterhoek