Volledig scherm
Het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst werd bezet door zorgmedewerkers van TSN. © FNV

FNV: 'Massademonstratie thuiszorgmedewerkers Bronckhorst' (audio)

HENGELO – Vakcentrale FNV heeft voor dinsdag een grote demonstratie aangekondigd in de gemeente Bronckhorst. De bond roept mensen op in groten getale naar het gemeentehuis in Hengelo te komen om medewerksters van thuiszorgorganisatie TSN te ondersteunen, zei Sarah Dobbe van de FNV maandag.

Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van gemeentehuizen in Bronckhorst en in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters willen dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg om het werk van het noodlijdende TSN over te nemen.

Besluit
Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen. Dinsdag nemen burgemeester en wethouders van Bronckhorst een besluit over dat aanbod.

Ontruimd
Op last van de gemeente heeft de politie zondagavond het gemeentehuis ontruimd omdat „de actievoerders zich helaas niet aan de afspraken hielden en er grenzen zijn overschreden”. Twee mensen werden aangehouden voor lokaalvredebreuk. Ze zaten maandagochtend nog vast en worden verhoord, liet de politie weten. Wanneer ze weer op vrije voeten komen, is nog niet bekend.

'Laffe ontruiming'
De FNV sprak maandag van een laffe ontruiming. "Er kan maar een echte reden zijn: thuiszorgers kregen uit het hele land steeds meer steun. De gemeente kiest blijkbaar liever voor de cel dan voor goede zorg en werk", aldus Dobbe.

Achterhoek