Gloeiende transformator TenneT in Hummelo wordt continu bewaakt

VIDEOHUMMELO - De 380kV-transformator die deze week in Hummelo uitbrandde wordt permanent bewaakt door een particulier bedrijf. Bij de brand op het terrein van transmissienetbeheerder TenneT vloog 130.00 liter koelolie in brand. De transformator is nog steeds heel erg heet waardoor brandgevaar dreigt.

Volgens Tennet-woordvoerder Franscé Verdeuzeldonk wordt de stroomgenerator voortdurend gekoeld met water. ,,Maar het gaat heel langzaam en kan nog dagen duren voordat de temperatuur laag genoeg is. Pas dan kunnen we onderzoeken wat er is gebeurd en hoe de brand heeft kunnen ontstaan.’’

De brandweer is met groot materieel bij TenneT in Hummelo.
Volledig scherm
De brandweer is met groot materieel bij TenneT in Hummelo. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

Bij de brand is een miljoenenschade ontstaan. De transformator is niet meer te repareren, weet TenneT nu al, en zal daarom vervangen moeten worden.

De transformator wordt continu bewaakt. Verdeuzeldonk: ,, We weten niet hoe  lang dat nodig is.’’ Donderdag moesten de spuitgasten in actie komen omdat de transformator weer begon te vlammen. ,,Bij de brand was de hitte op het terrein ook heel groot. Daardoor konden we de brandweer niet in de buurt van de transformator laten komen.’’

Volgens de brandweer is de transformator nu stabiel en kan hij langzaam afkoelen. Waarschijnlijk kan het apparaat pas in het nieuwe jaar worden verwijderd.

Update: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de transformator permanent wordt bewaakt door de brandweer. Dat klopt niet, meldt de brandweer Noord- en Oost-Gelderland. De brandweer was vrijdagmiddag uit voorzorg op het terrein aanwezig terwijl extra koelolie werd toegevoegd aan de transformator.

De uitgebrande generator wordt continu gekoeld met water in Hummelo.
Volledig scherm
De uitgebrande generator wordt continu gekoeld met water in Hummelo. © TenneT

Achterhoek