Volledig scherm
Kasteel Hackfort in Vorden. Foto's Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink

'Hackfort straks perfect voor 50-jarig huwelijk'

VORDEN - Kasteel Hackfort in Vorden wordt gerestaureerd. Het kasteel krijgt van binnen meer karakter. In het kader van Open Monumentendag waren er zaterdag bij hoge uitzondering rondleidingen.

Volledig scherm
Binnen in het kasteel. © Jan Ruland van den Brink

Wie naar boven kijkt, ziet een mooi hoog bewerkt eikenhouten plafond, maar verder zijn er vooral houten en kartonnen platen zichtbaar in de hal van Kasteel Hackfort in Vorden. De trapleuningen en de marmeren vloer zijn afgetimmerd en bedekt. ,,Zodat we de mooie elementen niet beschadigen tijdens het renovatieproces”, vertelt architect Harriën van Dijk aan de 20-koppige groep. 

Speciaal voor Open Monumentendag geeft Van Dijk, samen met projectleider Anne Krins en oud landgoedbeheerder Harold van den Akker (2013-2017) van Natuurmonumenten vier keer een rondleiding door het kasteel dat medio 2019 weer opengaat voor onder andere bezichtigingen, trouwrecepties en appartementenverhuur.

Volledig scherm
Kasteel Hackfort. © Jan Ruland van den Brink

,,Kasteel Hackfort zal intern weer meer karakter krijgen, zoals de buitenkant al heeft. Binnen is het wat sober, vanwege de grijze en witte muren”, aldus Van Dijk. Het plan? Romantischer: olijfgroene kleuren, rode biesjes en patroonbehangetjes. Daarnaast zal er in de 16-eeuwse toren een lift worden gemaakt, zodat ook minder validen kunnen rondkijken binnen.

Ronald en Aldwin van Splunter uit het noordelijke Schagen zijn nu al onder de indruk en vastbesloten volgend jaar terug te komen. ,,Dan zijn onze (schoon)ouders vijftig jaar getrouwd. Dit zou de perfecte plek zijn om daarop te proosten.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek