Volledig scherm
Verenigingsmensen uit Halle. © Theo Kock

Halle koestert wat het al heeft

HALLE - Het dorpsplan van Halle is niet meer realistisch. Het dateert van 2005, nog voor de economische crisis en voor de krimp zich liet gelden. Tijd dus voor een nieuw plan, waarin niet ingezet wordt op een florerend bedrijfsleven en tig nieuwe activiteiten, maar op behoud van voorzieningen.

Halle werkt aan een leefbare toekomst. „Iedereen moet zich afvragen wat ze wel en niet kunnen missen", zegt Gerard Winkel, voorzitter van Halle's Belang. Het dorp staat er met horeca, een supermarkt, kapper, huisarts en tal van andere ondernemers niet gek op. Nu is het de kunst om ze in Halle te houden. Datzelfde geldt voor jongeren.

Twintigers
Net als in andere dorpen is de categorie 20- tot 35-jarigen dunbezaaid. Des te blijer is Winkel dat er twee twintigers in de werkgroep zitten. „Als ik zeg dat we twee mooie cafés in het dorp hebben, zeggen zij dat er hier maar weinig te doen is. Dat nemen we allemaal mee."

Dorpsbijeenkomst
Volgend jaar op 23 januari is er een dorpsbijeenkomst in de Grote Kerk. Iedereen kan dan ideeën inbrengen voor het nieuwe dorsplan. Winkel: „Achterhoekers vinden het vaak goed als hen iets voorgekauwd wordt, maar wij willen juist inbreng van de inwoners." In juli 2017 moet het plan grotendeels in de steigers staan.

Achterhoek