Heb ik corona? Zorgmensen weten het na controle in deze teststraat in Zelhem

videoZELHEM - Zorgmedewerkers met coronaklachten kunnen zich sinds deze week laten controleren in een speciaal daarvoor ingerichte teststraat in Zelhem. GGD-medewerkers nemen twee slijmmonsters af, die daarna voor controle naar het laboratorium gaan.

Het zorgpersoneel krijgt binnen 48 uur de uitslag en weet dan of ze besmet zijn met corona of niet. ,,De test is  voor zorgmedewerkers die met lichamelijk kwetsbare of oudere personen werken en die klachten hebben die duiden op een coronabesmetting” zegt Maike Blokhuis van de GGD, coördinator van de Zelhemse teststraat.

Tot donderdag zijn er zo al bijna vijftig zorgmedewerkers getest in Zelhem. De mensen die zich laten testen komen met hun auto en rijden die onder een rode tent, waar een GGD-medewerker twee monsters neemt met een wattenstaafje. Dit gebeurt door het open autoraam: de mensen die getest worden blijven in de auto zitten.

Uitslag binnen twee dagen bekend

Een GGD-medewerker neemt een slijmmonster af in de corona-teststraat in Zelhem.
Volledig scherm
Een GGD-medewerker neemt een slijmmonster af in de corona-teststraat in Zelhem. © Theo Kock

De monsters gaan naar het ziekenhuislaboratorium in Apeldoorn, waar de uitslag binnen twee dagen bekend wordt. Dat betekent eindelijk duidelijkheid voor het zorgpersoneel, van wie sommigen al meer dan een week thuis zitten met klachten zonder te weten of ze besmet zijn met corona. Blokhuis: ,,De tests zijn daarom erg belangrijk voor de zorgcontinuïteit.”

Mensen die zich willen laten testen doen dat op afspraak doen en het gebeurt alleen na verwijzing door een arts, benadrukt Blokhuis. De ‘corona drive-through’ is puur bedoeld voor zorgmedewerkers uit de Achterhoek en is één van de twee testlocaties in het werkgebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. De andere staat in Vaassen. Samen zijn er al bij meer dan honderd zorgmedewerkers testen afgenomen door de GGD in Noord- en Oost-Gelderland.

Elders in Gelderland zijn ook testlocaties ingericht in Arnhem en Nijmegen.

Achterhoek