Volledig scherm
PREMIUM
© M Kuster

Het regent te weinig en daardoor is het nu al te droog: ‘Het is stabiel zorgelijk’

BAAK - In de Achterhoek zijn de eerste beken al drooggevallen, het grondwaterpeil en de waterstand in beken en sloten is op veel plekken te laag: het regent te weinig. Dit jaar is het tekort aan neerslag tot dusverre al groter dan in het extreem droge 2018, blijkt uit cijfers van weerinstituut KNMI. 

,,Het is stabiel zorgelijk", zo formuleert  woordvoerder Minke Huursink van waterschap Rijn en IJssel het. ,,Bij de Baakse beek staan al delen droog of bijna droog. We hebben geluk dat het nog relatief koud is, anders zou de verdamping omhoog schieten en daardoor ook het tekort.”

Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid water die er verdampt en die er valt. Gevolg is dat het grondwaterpeil in met name hoge zandgronden laag is. Zo is het peil bij een meetstation bij Aalten een meter lager dan normaal. Ook is het peil in verschillende beken en sloten bij bijvoorbeeld Bronckhorst en Zevenaar lager dan gewoon.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Voor 3,40 gulden per week werken aan de bouw van de tram in Baak

    Voor 3,40 gulden per week werken aan de bouw van de tram in Baak

    VELSWIJK - Drie gulden en veertig cent was het weekloon dat Bernhard de Vrugt in de jaren dertig van de twintigste eeuw verdiende bij de aanleg van de Zutphen-Emmerikse tram. Zijn schoondochter Diny de Vrugt-Driessen zag het artikel in De Gelderlander over twee mannen die hebben gezorgd dat er in Baak een stukje originele rails is teruggebouwd. Ze nam contact op met de redactie. ,,Ik heb nog originele foto's van de aanleg.’’ Wij zochten haar op.

Achterhoek