Volledig scherm
PREMIUM
De verwaarloosde boerderij aan de Polweg in Wichmond. © ToonWorkz.nl

Hoe een buurtschap het won van een steenrijke boer

WICHMOND - Buurtbewoners die een megastal van 1450 koeien hebben kunnen tegenhouden in het coulisselandschap van de Achterhoek. Het wonder is geschied in het dorpje Wichmond. De betrokkenen vertellen, nu alles achter de rug is, hoe de buurtschap het won van een steenrijke boer.

Volledig scherm
Kees Koolen © Marco Okhuizen

Midden in het karakteristieke coulisselandschap van de Achterhoek zou een megastal van 1450 koeien moeten verrijzen. Een modern hightech melkveebedrijf waar behalve melk ook embryo’s voor de export zouden worden geproduceerd. Het plan is succesvol getorpedeerd door de buurt. Het was in Wichmond een strijd tegen het grote geld. De betrokken ondernemer was namelijk niemand minder dan Kees Koolen, een multimiljonair die een fortuin heeft verdiend met de oprichting van Booking.com.

Van meet af aan heeft de buurt zich verzet tegen de plannen van buurtgenoot en boerenzoon Koolen aan de Polweg 6. Wat hij van plan was met de verwaarloosde boerderij met 6 hectare grond – zelf woont hij een paar straten verderop – bleef eerst nog vaag. Maar intussen kocht hij her en der wel steeds meer landbouwgrond op. Hij zei dat hij de grond aankocht voor natuurontwikkeling. De plaatselijke boeren zagen met lede ogen aan hoe de rijke boer de grond verkreeg die zij pachtten. Als het zo zou doorgaan konden zij wel opdoeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Voor 3,40 gulden per week werken aan de bouw van de tram in Baak

    Voor 3,40 gulden per week werken aan de bouw van de tram in Baak

    VELSWIJK - Drie gulden en veertig cent was het weekloon dat Bernhard de Vrugt in de jaren dertig van de twintigste eeuw verdiende bij de aanleg van de Zutphen-Emmerikse tram. Zijn schoondochter Diny de Vrugt-Driessen zag het artikel in De Gelderlander over twee mannen die hebben gezorgd dat er in Baak een stukje originele rails is teruggebouwd. Ze nam contact op met de redactie. ,,Ik heb nog originele foto's van de aanleg.’’ Wij zochten haar op.

Achterhoek