De parafiets in uitgevouwen toestand. Jean Kreunen
Volledig scherm
PREMIUM
De parafiets in uitgevouwen toestand. Jean Kreunen © PR

Hoe Jean de parafiets kreeg die elke oorlogsverzamelaar wilde hebben

voorpublicatieHENGELO /RUURLO - Wauw! Dat dacht ik toen ik in 1985 tijdens een oorlogstentoonstelling in kasteel Ruurlo ineens een parachutistenfiets zag staan. Dat was écht zo’n ding dat elke verzamelaar in die tijd wilde hebben. Het was een bizar en tegelijk een heel handig ding. Als parachutisten wat verder achter de linies landden, dan konden ze zich met zo’n fiets relatief snel verplaatsen.

Jean Kreunen (56) was directeur van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo. De verhalen uit dit in 2015 gesloten museum zijn door journalist en auteur Luuk Stam opgetekend in het boek Een kist vol oorlogsverhalen, dat woensdag 1 april verschijnt. In deze voorpublicatie vertelt Kreunen over zijn inspanningen om een parachutistenfiets in zijn collectie te krijgen.
Het boek Een kist vol oorlogsverhalen is onder meer te bestellen via de website van Uitgeverij Hermans: uitgeverijhermans.nl.

Zo’n fiets had een ellipsvormig frame dat je kon dubbelvouwen. Ze gooiden dat in een soort kratje met meerdere fietsen tegelijk aan een parachute uit of ze namen ’m aan een soort koord aan de enkel mee in de sprong. Beneden was het een kwestie van openvouwen, twee vleugelmoeren aandraaien, trappers uitschuiven, stuur rechtzetten en dan kon je fietsen.

Op die fiets daar in Ruurlo zat een spatbord dat er niet op hoorde en er zat een verkeerd zadel op. Dat zag ik gelijk, maar dat waren details. De verf was origineel, net als de banden. Ik vroeg aan zo’n zaaloppasser van wie die fiets was. De eigenaar was ene dokter Bakker. Het bleek om de plaatselijke huisarts te gaan.

Na afloop van de tentoonstelling belde ik hem op. ,,Met Bakker!” Ik zeg: ,,Meneer Bakker, u spreekt met Jean Kreunen. Ik zag dat u een parafiets heeft.” Hij zegt: ,,Ja, die staat hier in de schuur.” Ik zeg: ,,Ik heb er wel interesse in.” Hij zegt: ,,Ja, maar die doe ik niet weg. Als je ’m keer wil lenen voor een tentoonstelling, dan mag je ’m wel komen halen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek