Jelien Lammers met therapiehond Mosha.
Volledig scherm
Jelien Lammers met therapiehond Mosha. © Jan van den Brink

Honden moeten mensen meer zelfvertrouwen geven

DREMPT - Zelfvertrouwen, daar draait het om in Mosha het hondje dat weer kleur kreeg. Het voorleesboek dat Jelien Lammers schreef en waar Liesbeth Pieterse de tekeningen voor verzorgde, kwam voort uit Lammers' praktijkervaring als coach.

Quote

Een hond accepteert je altijd zoals je bent.

Jelien Lammers

Ze helpt mensen zelfvertrouwen te krijgen en haar drie honden spelen daarbij een cruciale rol. Als coach observeert ze hoe cliënt en hond zich tegenover elkaar gedragen. Dat gebruikt ze als aanknopingspunt voor coachingsgesprekken en oefeningen van de cliënt met de hond. „Het mooie is dat honden puur reageren en onze lichaamstaal feilloos kunnen lezen. En een hond accepteert je altijd zoals je bent."

Onzekerheid
Dat laatste gebruikt Lammers bijvoorbeeld bij meisjes die onzeker zijn over hun uiterlijk en daardoor bang zijn afgewezen te worden. „Telkens als zo'n meisje hier binnenkomt, merkt ze dat de hond gek op haar is; of ze nu bijvoorbeeld is opgemaakt of niet. Als ouder kun je dat nog zo vaak zeggen, maar die geloven ze toch niet.”

Haar methode is geen wondermiddel, weet ze. Cliënten blaken niet opeens van zelfvertrouwen. „Het gaat erom dat je samen het zelfvertrouwen stapje voor stapje opbouwt."

Achterhoek