Volledig scherm
Honderden ooievaars boven Baak en Toldijk © Lare Abbink / Bij de Rode Beuken

Honderden ooievaars domineren de lucht boven Baak en Toldijk

Een voor Nederland zeldzaam schouwspel in de lucht boven Toldijk en Baak. Honderden ooievaars cirkelden gisteren gezamenlijk in het rond en zorgden voor veel kabaal. 

Groepen van tientallen ooievaars is niet zeldzaam, maar groepen die bestaan uit honderden exemplaren zijn dat wel degelijk, aldus  Kees de Pater van de Vogelbescherming Nederland. ,,Het is overigens niet ongebruikelijk dat ze zo samenkomen voor de grote trek naar het zuiden. Maar dat is nog wel een beetje vroeg in het jaar.’’

Uitgestorven

Eind jaren zestig was de ooievaar zo goed als uitgestorven en begon de Vogelbescherming Nederland met de herintroductie van deze vogels in Nederland. Een speciaal programma waarbij nestplekken werden gemaakt en de dieren werden bijgevoerd, in combinatie met de beschermde status van de ooievaar, zorgden voor een opmerkelijke groei van de populatie. In Nederland zijn er nu ongeveer duizend broedparen.

En daarmee kan worden verwacht dat bijeenkomsten in de lucht met honderden ooievaars tegelijk een ‘normaler’beeld in Nederland worden. 

Thermiek

Voorbijganger Lara Abbink uit Toldijk had het in ieder geval nog nooit gezien en legde het tafereel vast. ,,Het was echt prachtig om te zien hoe ze op de thermiek omhoog cirkelden, weggleden en weer terugkwamen. Ik heb zeker een half uur staan kijken.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek