Is er toekomst voor de buurtsuper? ‘Zal best, dat een brood bij de Jumbo goedkoper is’

videoDe ene dorpssupermarkt legt het loodje en de andere houdt stug vol, tegen de landelijke trend in. Hummelo versus Sint Hubert: twee dorpen, twee scenario’s.

Frans Janssen (70) rijdt met rammelende kratjes vol boodschappen over landelijke wegen in de Achterhoek. Bij een statig huis, verscholen in het groen, voelt hij in zijn borstzakje. Check, er zit een flink geldbedrag in. Hij trekt aan de klingelbel.

Binnen weet een ouder echtpaar precies: daar is Frans van de Spar in Hummelo met de weekboodschappen en het geld, dat ze later zullen terugbetalen. Janssen heeft geen idee waarom het zo met het geld gaat. Het komt keurig terug, dat telt. ‘Stukje service’, vindt Janssen.

Op rekening bestellen

Net als dat je bij de Spar nog je boodschappenlijstje mag doorbellen of op rekening kunt bestellen. ,,Dat hoef je niet te proberen bij Albert Heijn.”

Hummelo heeft al 125 jaar een supermarkt, gelegen in de schaduw van de kerk. Dat de winkel het zolang volhoudt, nota bene in krimpgebied, is bijzonder. Veel dorpssupers zwichten onder de concurrentie van grotere, goedkopere supermarkten.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Frans Janssen laadt zijn boodschappenbus in. © Jan Ruland van den Brink

Winkeliertje spelen

Trots laat supermarktbaas Emiel van Duuren zijn pas gemoderniseerde zaak in Hummelo zien. Strakke wanden en plafonds, warme verlichting. Er spreekt vertrouwen uit de investering. Van Duuren komt uit de stal van AH. Maar van ‘winkeliertje spelen’ in een dorp wordt hij veel gelukkiger, zegt hij. En hij gelooft erin.

Of een supermarkt overleeft of niet, hangt sterk af van ‘de vent op de tent’, meent Michael van den Hurk van groothandel Van Tol Retail. ,,Die man of vrouw moet goed in het dorp liggen, aanvoelen welk assortiment en welke prijzen er passen en meegaan met trends.”

Quote

Niet bezuinigen op de reclamefol­der. Laat juist zien dat je er bent

Michael van den Hurk

Klanten willen nu pure, verse producten. ,,Dan moet je in je winkel vers gegrilde worst hebben, vers afgehakte kaas of gevulde kip.”

En vooral niet op de reclamefolder bezuinigen, waarschuwt Van den Hurk. ,,Laat juist zien dat je er bent.”

kader

Rondrijdende Ferdinand heeft de gunfactor
Voordat hij begon, belde Ferdinand Raben op goed geluk bij mensen aan. Hij vertelde dat hij met een bus vers brood wilde gaan bezorgen van een goede bakker uit Zieuwent. ‘Wil je het ook eens proberen?’

De eerste dag kwam hij thuis met een bus nog half vol brood. Nu kan hij leven van 330 ‘trouwe’ klanten. Zijn ze niet thuis, dan legt hij de boodschappen op een afgesproken plek. Hij bezorgt veel op rekening, verkoopt intussen ook ‘goed boerderijvlees’ en zuivel en is een soort dorpswinkel 2.0.

Het interieur van de bus maakte hij zelf. ,,De witte bolletjes zijn vandaag in de aanbieding”, zegt hij bij iedere klant een keer. Bij Achterhoekers moet je niet gaan zeuren. Hij zal ook niet claxonneren, maar belt altijd aan. Maakt met iedereen een praatje en nog vaker een grapje: Raben heeft een hoge gunfactor. 

,,Hij moet ook de kost verdienen”, zegt een vrouw. ,,Maar als hij rotzooi verkocht, kon hij het schudden”, stelt een andere. Raben, lachend: ,,Vrouwen: streng, maar rechtvaardig.” 

Ramkraak

Een uur rijden van Hummelo, in het Brabantse Sint Hubert, was Stefan Kremers vijftien jaar de ‘vent op de tent’. Hij trok werkelijk alles uit de kast om zijn Troefmarkt open te houden. Na een ramkraak in 2012 verloor hij de moed en trok hij de deur voorgoed dicht

De Troefmarkt bood ook veel service. Klanten konden er hun stoomgoed afgeven, of foto’s en poststukken. Kremers legde zegelspaarders in de watten. Zo zaten er driehonderd aan een gratis ontbijt in een sporthal. 

Quote

Ik ben er zelf debet aan dat het hem niet is gelukt de winkel open te houden

Erik van Daal, Wethouder Leefbaarheid van de gemeente Mill en Sint Hubert
Volledig scherm
Stefan Kremers, tien jaar geleden voor 'zijn’ Troefmarkt, die inmiddels is gesloten. © archieffoto Theo Peeters

Of ze togen met bussen vol naar de Efteling en goochelaar Hans Klok. Maar eigenlijk ging het al fout toen de Aldi in het nabijgelegen Mill neerstreek. ,,Aan de kant van Sint Hubert”, zegt Kremers.

,,Ik ben er zelf debet aan dat het hem niet is gelukt de winkel open te houden”, zegt Erik van Daal, wethouder Leefbaarheid van de gemeente Mill en Sint Hubert. 

,,Ik haalde er wel eens een vergeten boodschap en soms meer dan dat. Maar waar je ook woont in Sint Hubert, het is nooit meer dan twee of drie kilometer rijden naar een grotere supermarkt in Mill. Dat is een afstand van niks.” 

Naast kabanosy ook koffiemelk en appelflappen in de Poolse super
,,Dit kopen Nederlanders”, zegt Martyna Janic terwijl ze wijst op koekjes, snoepjes, pasta en kabanosy (gekruide worstjes).

In de oude Troefmarkt in Heijen zit sinds kort een Poolse supermarkt: Polska Spyza. Het pand is van kasteelheer Reindert Roovers die Poolse arbeidsmigranten huisvest. ,,Mensen hebben al gauw iets van: ‘Wat is dit nou weer?’ Ik denk dat we er blij mee mogen zijn”, meent Roovers.

In een lokale krant heeft de Poolse kruidenier de dorpelingen gevraagd om te laten weten welke Nederlandse producten ze graag in zijn winkel zien. Koffiemelk, kwam er uit. En appelflappen. Dorpsbewoner Wilma Verhasselt zegt dat ze meestal boodschappen doet in het naburige Gennep. ,,Ik neem me voor om vaker hier te komen. Vooral voor ouderen is een dorpswinkel belangrijk.”

De moeder van Martyna Janic begon in 2015 in Venray met haar eerste Poolse supermarkt. Die sloot toen er een grote Poolse concurrent in de buurt kwam. Je hoeft haar dus niks te vertellen over kleintjes die kopje ondergaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek