Volledig scherm
Ter illustratie. © Freddy Schinkel

Jaren uitstel voor windmolens Bronckhorst

HENGELO - De komende jaren worden geen hoge windmolens geplaatst in de gemeente Bronckhorst. Aanvragen voor de bouw van hoge windturbines worden niet behandeld tot 2022, zo heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

De discussie over de windmolens wordt daarmee verlegd naar 2022 en wordt het belangrijkste thema voor de verkiezingen dat jaar.

,,Dit uitstel is om te onderzoeken hoe ver we komen met besparingen en opwekkingen. De windmolens, als ze dan nog nodig zijn, worden dé inzet voor de volgende verkiezingen”, zei Marcel Westerink van coalitiepartij GBB. ,,Dan hebben de inwoners echt wat te kiezen.”

‘Aan de slag met besparen’

Het amendement om plannen voor windmolens voorlopig uit te stellen kwam aanvankelijk van de coalitie van GBB, GroenLinks en VVD, maar kreeg na een schorsing steun van zes van de zeven partijen. Daarmee blijven de turbines wél staan in de zogeheten Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030, maar is de bouw ervan de komende jaren niet mogelijk.

Belangrijkste argumenten zijn dat inwoners de windmolens niet willen én dat eerst gekeken moet worden naar andere vormen van duurzame energieopwekking, zoals uit zon en waterkracht, en besparing.

,,Als we geen windmolens willen, en daar zijn we het wel over eens, moeten we zorgen dat ze niet nodig zijn en ontzettend hard aan de slag met besparen”, zei Annemarie van der Houwen van de VVD.

Bovendien wil de raad het onderzoek van het RIVM naar gezondheidsrisico’s voor omwonenden van windturbines afwachten. Conclusies daaruit volgen volgend jaar. 

Alleen D66 stemde tegen het amendement. Die partij wil wél direct door met de windplannen. D66-leider Jan Engels noemde de bouw ervan zelfs ‘broodnodig’, maar stond alleen in die opvatting.

Achterhoek