Wethouder Paul Hofman (staand rechts in de hoek) aan het woord in de drukbezochte raadscommissie in Bronckhorst waar de afvalstoffenheffing werd besproken.
Volledig scherm
Wethouder Paul Hofman (staand rechts in de hoek) aan het woord in de drukbezochte raadscommissie in Bronckhorst waar de afvalstoffenheffing werd besproken. © DG

Keiharde kritiek op afvalbeleid Bronckhorst; voorzitter dreigt raadszaal te ontruimen na applaus

HENGELO - Keiharde kritiek van inwoners op het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Bronckhorst, donderdagavond in een drukbezochte raadscommissie. Insprekers kraakten de hoge kosten, volle milieuparkjes en verkeerde inschattingen. ,,Ik noem het wanbeleid”, zei Marleen Mulderij uit Keijenborg.

Zij kreeg applaus van de ongeveer 150 bezoekers voor haar betoog over haar ervaring als inwoner met het nieuwe afvalbeleid. Applaus kregen daarna ook andere insprekers, tot ergernis van commissievoorzitter Petra Bakker. ,,Ik vraag u stil te zijn, als er nog eenmaal wordt geklapt laat ik de zaal ontruimen.”

‘Zwerfvuil in de struiken’

Al in 2011 klaagde Athur Zilvold over overvolle en rommelige containers bij het mielieupark aan de Spalstraat in Hengelo. Door het nieuwe afvalbeleid is dit nog erger geworden, zei hij.
Volledig scherm
Al in 2011 klaagde Athur Zilvold over overvolle en rommelige containers bij het mielieupark aan de Spalstraat in Hengelo. Door het nieuwe afvalbeleid is dit nog erger geworden, zei hij. © Athur Zilvold

Die opmerking leidde tot rumoer, maar mensen lieten zich niet tegenhouden en klapten ook na het inspreken van Athur Zilvold uit Hengelo. Hij woont dichtbij het milieuparkje aan de Spalstraat en ziet veel meer vervuiling sinds het nieuwe beleid. ,,Zwerfvuil in de struiken, zakken naast de container en glas dat niet in de bak past wordt ter plekke kapotgeslagen. Dit bezorgt ons heel veel overlast”, zei Zilvold, die al jaren last heeft van de ondergrondse containers naast de deur.

Het applaus dat volgde leidde niet tot ontruiming van de zaal door commissievoorzitter Bakker, wel tot een schorsing. Daarna sprak zij de aanwezigen streng toe, maar iedereen mocht wel blijven zitten.

De bezoekers hoorden vervolgens hoe de commissieleden van de politieke partijen denken over het nieuwe beleid, waardoor een tekort van ruim 1 miljoen euro dreigt. Dit voornamelijk doordat veel minder mensen dan verwacht (550 in plaats van 6.000) hun grijze container behouden. Dit scheelt hen 110 euro, maar bezorgt de gemeente een strop van ruim 7 ton. Samen met andere tegenvallers is er een totaal tekort van zo’n 1,1 miljoen euro.

Hoe gaat miljoenengat gevuld worden?

Dat dit tekort gedekt moet gaan worden is evident, maar de vraag is hoe. De meeste partijen willen in ieder geval niet dat er nóg minder service komt, zoals inwoners zelf papier laten wegbrengen of het schrappen van bladkorven. ,,Ik concludeer dan ook dat we dat niet moeten doen”, zei wethouder Paul Hofman.

Op welke manier het miljoenengat dan wel gevuld gaat worden, werd donderdagavond nog niet duidelijk. Het college gaat daarover nadenken en komt vermoedelijk binnenkort met een voorstel daarvoor.

De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen over zo’n voorstel.

Achterhoek