Volledig scherm
De Pensionado's, met in het midden Bennie Jolink. © Koos Groenewold

Livecarrière Bennie Jolink zit erop (video)

HUMMELO - Bennie Jolink stopt volledig met live-optredens. De Achterhoeker beklimt zondag 18 december voor het laatst het podium, bij de cd-presentatie van zijn band De Pensionado's. Daarna zit het erop met de livecarrière van de voormalig voorman van Normaal.

Zijn broze gezondheid dwingt Jolink ertoe helemaal te stoppen met optreden, laat hij weten in een persbericht. Vanwege die gezondheid is hij ook niet bereikbaar voor een persoonlijke toelichting. Die geeft hij in een video op YouTube, waarin de Achterhoeker onder meer is te zien lopend achter een rollator, met een krat Grolsch-beugels erop.

Vol gas
Jolink laat weten dat hij nog maar een longcapaciteit heeft van 45 procent. 'En dan niet ten opzichte van een gezonde jongeman, nee, ten opzichte van een doorsnee zeventiger'. De inwoner van Hummelo worstelt al tientallen jaren met chronische astma, maar heeft zich desondanks nooit laten tegenhouden om, zoals hij het zelf zei, 'altijd vol gas te gaan' met optredens van Normaal.

'Twee jaar eerder moeten stoppen'
Met die band stopte hij eind 2015, ook al vanwege zijn gezondheid. 'Omdat ik met Normaal nog zo graag die veertig jaar wilde volmaken, ben ik ermee doorgegaan. Maar achteraf gezien had ik gewoon twee jaar eerder moeten stoppen', meldt Jolink nu.

De bedoeling was dat hij dit jaar nog een paar keer zou optreden, maar het is slechts bij één show gebleven: op festival Mañana Mañana in zijn thuisdorp Hummelo, mede-georganiseerd door zijn zoon Gijs.

Stress en zenuwen
Na dat optreden werden de geplande shows op Høken in Toldiek, tijdens de Zwarte Cross en het Høkersweekend afgelast. Jolinks lichaam sputterde tegen en bleef dat doen. 'Met een hoop medicamenten zou ik heus nog wel geprepareerd kunnen worden voor een optreden. Maar bij een optreden komt veel meer kijken dan alleen dat uurtje dat je op de planken staat. De voorbereiding. De stress, de zenuwen op de dag zelf. Dat maakt het juist zo zwaar. Vast staat dat ik daarmee mijn longcapaciteit steeds verder zou afbreken. En dat is het mij allemaal niet waard', schrijft hij in zijn toelichting.

Revalidatie
Op werkdagen verblijft Jolink nu al ruim acht weken in een revalidatiekliniek om zoveel mogelijk van zijn klachten te herstellen. Alleen in de weekenden is hij thuis in Hummelo. 'Alleen klopt de term revalidatie in mijn geval niet. Ik word namelijk niet meer beter', aldus Jolink.

Gaspiepe
De laatste keer dat hij live te zien is, is tijdens de presentatie van de cd Odi Profanum van De Pensionado's, het hobbybandje waar Jolink sinds een jaar of twee deel van uitmaakt. Ook onder meer oud-Normaal gitarist Alan 'Gaspiepe' Gascoigne zit in de band. De cd-presentatie is zondag 18 december van 15.00 uur in zaal De Witkamp in het Achterhoekse Laren. Onder meer ex-Normaalbassist Willem Terhorst en singer/songwriter Miss Montreal zijn daarbij speciale, muzikale gasten.

Toekomst
En de toekomst? Jolink: 'Ik blijf gewoon doorgaan met het componeren van nummers. Samen met Bennie Migchelbrink, met wie ik dat ook veel jaren bij Normaal deed. En ook met De Pensionado’s ga ik door. Lekker een keer in de week gezellig muziekmaken, hier in De Heujberg', doelt hij op de oefenschuur naast zijn huis.

Wij zijn benieuwd wat u er van vindt dat Bennie Jolink helemaal stopt met optreden. Wat betekent dit nieuws voor u? Stuur een e-mail met uw gevoelens, mening of een mooie anekdote naar redactie.achterhoek@gelderlander.nl

Bekijk in deze video de persoonlijke toelichting van Bennie Jolink op zijn stoppen.

Volledig scherm
Bennie Jolink achter een rollator met een krat Grolsch-beugels erop. © Koos Groenewold/ screenshot YouTube
Volledig scherm
De Pensionado's, met uiterst rechts Bennie Jolink en geheel links Alan 'Gaspiepe' Gascoigne. © Koos Groenewold
Interview met de Pensionados over de komende cd-presentatie en de aankondiging van Bennie Jolink dat het optreden tijdens de cd-presentatie ook zijn laatste optreden zal zijn.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek