Volledig scherm
Luidruchtig protest tegen windmolens in Brocnkhorst. © DG

Luidruchtig protest tegen windmolens in Bronckhorst: ‘Niemand wil die dingen hier’

HENGELO - Tientallen inwoners van Bronckhorst die tegen windmolens in de gemeente zijn, hebben dat donderdagavond op luidruchtige wijze laten weten. Met bladblazers, kettingzagen en trekkers hielden zij een ‘lawaaiconcert’ voor het gemeentehuis in Hengelo, om hun protest tegen de zogenoemde ‘windreuzen’ kracht bij te zetten.

Het luide protest was een initiatief van actiecomité Op en Um ’t Hengelse Zand, dat dit voorjaar ook al met spandoeken demonstreerde tegen de komst van windmolens in hun omgeving. ,,Niemand wil die dingen hier”, zei Henk Mentink van het actiecomité. ,,Met windmolens in Bronckhorst wordt onze leefbaarheid om zeep geholpen.”

Tegen de plaatsing

Even later kreeg wethouder Paul Hofman (energietransitie) een petitie aangeboden met daaronder bijna 1.400 handtekeningen, die waren opgehaald door actiegroep Tegenwind Keppel en Eldrik. Zij zijn tegen de plaatsing van windmolens langs de Oude IJssel, waar Landgoed Keppel ideeën voor heeft. Hofman snapte het protest, maar herhaalde dat de energietransitie niet kan zonder windenergie op te wekken.

Dit gebeurde allemaal voorafgaand aan de commissievergadering, waarin de Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 op de agenda stond. Hierin staat hoe de gemeente over iets meer dan tien jaar energieneutraal wil zijn. In de Routekaart staat dat er twaalf windturbines kunnen komen in Bronckhorst. Vanwege de genoemde hoogte van meer dan 200 meter worden die ook wel ‘windreuzen’ genoemd.

Veel verzet tegen windmolens

Volledig scherm
Zo hoog worden de windmolens, in vergelijking met andere bekende bouwwerken in de regio. © vanrossumdesign

Er bestaat veel verzet tegen de plannen voor windmolens in Bronckhorst, want behalve de twee eerder genoemde groepen is er met Bronckhorst Windturbinevrij een derde actiegroep actief, onder leiding van Minou van Dillen uit Hengelo. Ook deze groep is een petitie begonnen en heeft inmiddels ruim 140 handtekeningen opgehaald.

Daarnaast is de steun verworven van de Provinciale Statenfractie van Forum voor Democratie, die donderdagavond met twee mensen aanwezig was om de actiegroepen een hart onder de riem te steken. FvD-fractievoorzitter Arjan de Kok was er, net als woordvoerder klimaat Ilze van Roozendaal die het protest een ‘fantastische actie tegen ziekmakende zwaaipalen’ noemde.

Van Dillen was ook één van de twintig insprekers in de commissie donderdagavond, om te motiveren waarom er geen windmolens moeten komen binnen de gemeentegrenzen. Ook vertegenwoordigers van de andere twee actiegroepen namen het woord om uiteen te zetten waarom zij tegen windmolens zijn, net als de vele andere insprekers.

Eén ding werd in ieder geval duidelijk: geen van hen ziet de komst van de windturbines naar Bronckhorst zitten, op geen enkele plek binnen de gemeente.

Of de mogelijkheid tot plaatsing van twaalf windmolens blijft staan in de Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 wordt duidelijk op donderdag 31 oktober, als de gemeenteraad het bespreekt en er een besluit over neemt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek