Volledig scherm
Wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst. © Jan van den Brink

Miljoenen in vastgoedfonds tegen krimp in Achterhoek

HENGELO - Er komt een fonds om problemen in de Achterhoekse vastgoedbranche op te lossen. 5 miljoen euro aan rijksgeld is al binnen. Een startsaldo van 5 miljoen is echter weinig, zo geeft wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst aan. „Maar het is een begin.”

De komende vijf jaar komt er ieder jaar 1 miljoen euro beschikbaar.

Met dit geld en een nog vast te stellen bedrag van de zeven Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland wordt een fonds gevuld waarmee problemen in en rond gebouwen worden opgelost.

Krimp
Het gaat om problemen die een gevolg zijn van de bevolkingskrimp. Daarbij moet niet alleen gedacht wordt aan boerderijen of andere agrarische gebouwen die leeg komen te staan. Maar ook aan maatschappelijk vastgoed, winkels, beeldbepalende gebouwen in stad of dorp en kerken die geen functie meer hebben.

Opkoopregeling
Of er een opkoopregeling komt voor bijvoorbeeld leegstaande winkels kan hij niet inschatten. Volgens Spekschoor moet de Achterhoek alleen al in de woningbouw 160 miljoen euro aan verliezen incasseren. De totale vastgoegdopgave die nodig is om de krimp het hoofd te bieden, loopt volgens hem op tot 1 miljard euro.

Bronckhorst is na Delfzijl de snelst krimpende gemeente van Nederland.

Achterhoek