Volledig scherm
Het voormalige perceel van Kees Koolen aan de Polweg 6 in Wichmond. © Google Streetview

Miljonair Koolen verkoopt boerderij nu wél aan buurt

updateWICHMOND - Kees Koolen heeft de boerderij aan de Polweg 6 in Wichmond vrijdag alsnog verkocht aan de buurt. De Vordense miljonair en een vertegenwoordiging van omwonenden hebben gistermiddag bij de notaris in Lochem hun handtekeningen gezet onder de leveringsakte.

Daarmee komt een einde aan een langslepende kwestie over de megastal voor koeien die Koolen er wilde bouwen. Hij kwam december vorig jaar tot overeenstemming met de buurt en zou aanvankelijk eind mei de akte tekenen. Dat ketste toen af, want op het laatste moment bleek dat Koolen het niet eens was met een aantal bepalingen in de leveringsakte. ,,Daarbij ging het onder meer over de overdrachtsbelasting, die voor zijn rekening zou komen, en het ontbreken van een energiecertificaat’’, zegt Koolens woordvoerder Marcel Schiphorst

Verzet

Maar die zaken zijn hersteld en daardoor hebben de buren de boerderij nu definitief in handen. Het plan van Koolen voor een stal voor 1.450 melkkoeien – later werd dit teruggeschroefd naar 388 – stuitte bij hen vanaf het begin op groot verzet. Dit leidde ertoe dat en deel van hen besloot samen de boerderij op te kopen.

Volledig scherm
Zo zou de megastal aan de Polweg eruit komen te zien, volgens Natuurmonumenten.

Over de koopprijs worden geen mededelingen gedaan. ,,Het is een bedrag waar wij tevreden mee zijn’’, zegt woordvoerder Jacques Wintermans namens de buurt.

Het grootste deel van het terrein is meteen doorverkocht: de huiskavel gaat naar een boer uit de buurt en 64 hectare landbouwgrond naar de provincie, die het inzet voor ruilverkaveling. De 16 hectare bosperceel is verkocht aan Natuurmonumenten.

Alleen de boerderij zelf is nog niet doorverkocht. Die moet een woonbestemming krijgen zodat er straks geen agrarische activiteiten meer mogelijk zijn. De gemeente Bronckhorst werkt hieraan mee, zo is de buurt toegezegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek