Volledig scherm
De beeldbepalende witte paardenkastanje in het centrum van Vorden gaat zo goed als zeker tegen de vlakte. © Vereniging Bomenbelang Vorden

Monumentale kastanje bij kerk Vorden vandaag vlak

VORDEN - De bijna 250 jaar oude, monumentale kastanje in het dorpshart van Vorden is na vandaag verdwenen. De gemeente Bronckhorst is vanmorgen begonnen met het kappen van de boom, pal naast de Dorpskerk.

De kolos gaat neer omdat er kastanjebloedingsziekte is geconstateerd. De boom is al enkele jaren ernstig ziek en dit voorjaar hingen er al meerdere dode takken aan de kastanje. Afgelopen winter werd nog dood hout verwijderd en één van de zware takken verankerd om breken of scheuren te voorkomen.

Maar zowel experts van Bomenbelang Bronckhorst als andere boomexperts concludeerden desondanks dat de beeldbepalende kastanje aan de Dorpsstraat niet meer te redden was en dat kappen als enige optie overbleef. De stam rot weg en dit kan voor onveilige situaties zorgen, net als het afvallen van dode takken.

Veiligheidslint

Het besluit de boom te kappen werd donderdag genomen. Toen is de kastanje meteen afgezet met veiligheidslint. Het kappen is vervolgens vanmorgen om 07.00 uur begonnen en duurt naar verwachting tot een uur of drie in de middag.

De Dorpsstraat is gewoon begaanbaar voor alle verkeer, ondernemers aan Kerkstraat zijn te voet te bereiken, laat de gemeente Bronckhorst weten. Die overlegt met Bomenbelang Bronckhorst over één of meerder nieuwe bomen op deze plek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek