Volledig scherm
De groep bielemannen uit Drempt in 2017. © Bielemannen Drempt/ Facebook

Mysterieuze nachtelijke knallen 'vrijwel zeker' van Dremptse bielemannen

DREMPT/ HUMMELO - Het heeft er alle schijn van dat bielemannen vannacht de nachtrust hebben verstoord van mensen in Hummelo, Drempt en Laag-Keppel en omgeving.

Bij de kermis in Drempt was maandag een wisseling van de wacht. De oude ploeg bielemannen heeft het stokje, of liever gezegd de bijl, overgedragen aan een nieuwe ploeg met mensen van rond de 18, 19 jaar. 

De bielemannen zorgen traditiegetrouw voor veel lawaai. In Drempt was hun wagen uitgerust met een aggregaat en een luchtdrukkanon. ,,Ik ben er vrijwel zeker van dat zij het zijn geweest’’, zegt een woordvoerder van de Dremptse schutterij St. Willibrodus, dat de kermis organiseert. ,,Maar het kan ook een afscheidsstunt zijn geweest van de oude groep.’’

De doffe dreunen zijn tot in Vierakker en de Doetinchemse wijk De Huet te horen geweest. Bij de politie en het Ministerie van Defensie in Den Haag kwamen dinsdag talloze telefoontjes binnen. Maar die wisten beide niet wat de oorzaak was. 

De legeroefening die deze week staat gepland, begint pas vandaag, meldt een woordvoerder van Defensie. Bovendien wordt de Achterhoek ontzien bij de oefening Autumn Falcon. ,,En als wij nachtelijk lawaai gaan maken, dan waarschuwen wij altijd van tevoren.’’

Knallen

Mensen in en om Hummelo maakten melding van meerdere knallen die afgelopen nacht werden gehoord in de omgeving van het dorp. Bij minstens één van de knallen zou ook een lichtflits zijn gezien.

De eerste melding van een knal kwam kort na drie uur, daarna volgde er nog een serie knallen. Op Twitter wordt gerept over zeker vijf 'knallen en geweerschoten'. Die zouden tot in de verre omgeving gehoord zijn geweest.

De politie heeft vannacht inderdaad melding gehad van knallen, zegt een woordvoerder. ,,Collega's zijn gaan luisteren en hebben het zelf ook gehoord. Maar onduidelijk is wat er aan de hand is geweest.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek