Volledig scherm
PREMIUM
In de Achterhoek worden de komende weken ook lege nesten van de eikenprocessierups uit de bomen gezogen. Ter illustratie. © Robin Hilberink

Ook lege nesten van de jeukrups worden weggezogen

HENGELO/ DOETINCHEM - Lege nesten van de eikenprocessierups worden de komende weken uit bomen gezogen in de Achterhoek. Gemeenten werken zo de achterstanden weg die afgelopen zomer zijn ontstaan door de gigantische aantallen rupsen.

,,Maar het verwijderen van alle nesten is een onmogelijke opgave”, zegt een woordvoerder van Doetinchem. Op honderden plekken in de Achterhoek hangen nog lege nesten in de bomen. Zo staan er alleen al in Oude IJsselstreek zo’n 1.500 bomen met oude nesten.

Hoewel de rupsen zelf al zijn verpopt tot motvlinders die zijn uitgevlogen, bevatten de nesten nog steeds de irriterende haren. Die kunnen nog altijd overlast geven als ze verwaaien of naar beneden vallen.

Om te voorkomen dat de haren zich alsnog verspreiden worden de nesten nu weggezogen. Dat gebeurt in Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Oost Gelre. In Aalten en Winterswijk worden de verlaten nesten verwijderd als die bij snoeiwerk worden aangetroffen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea) © Vlinderstichting
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek