Volledig scherm
Paarden. Foto ter illustratie. © Rob Voss

Paardenconcoursen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscontact’

HENGELO/ DINXPERLO - Paardenconcoursen en lessen met pony’s en paarden zijn in de hele Achterhoek afgelast vanwege de dreiging van het rhinovirus. Zo gaan bij rijvereniging De Gompert in Hengelo de selectiewedstrijden dressuur voor pony’s dit weekend niet door. Bij de Grensruiters in Dinxperlo is er geen enkele les tot en met volgende week zondag, 22 december.

Het voor paarden besmettelijke rhinovirus is uitgebroken in het Duitse grensgebied, rond de plaatsen Anholt en Kleef. In die regio – vlak over de grens bij Gendringen en ’s-Heerenberg – zijn zeventien paarden overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van het virus. De ziekte is niet overdraagbaar van paard op mens, maar andersom wel.

Maatregelen 

Hoewel de paarden niet direct gevaar lopen, nemen verschillende verengingen maatregelen. Dat varieert van het opzadelen in de trailer tot aan het schrappen van lessen, zoals bijvoorbeeld ook bij manege Sylawald in Terborg. 

In Hengelo zijn wedstrijden voor dit weekend afgelast. ,,Wij zitten redelijk ver van het Duitse risicogebied vandaan, maar nemen het zekere voor het onzekere”, zegt Frederiek van Muiswinkel van rijvereniging De Gompert uit Hengelo. ,,Bovendien was de wedstrijd al gedevalueerd omdat we op advies van dierenartsen de verenigingen uit de Kring De Oude IJssel hadden geweerd.”

Quote

Wij zitten redelijk ver van het Duitse risicoge­bied vandaan, maar nemen het zekere voor het onzekere

Frederiek van Muiswinkel

Voorzitter Inge Santman van Kring De Oude IJssel, waarbij 23 paardrijverenigingen zijn aangesloten, begrijpt de maatregelen. Ze roept mensen met paarden ook vooral op zich niet gek te laten maken. ,,Met de juiste voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van neus-tot-neuscontact tussen paarden om overdracht van het virus te voorkomen, hoeft er niets aan de hand te zijn”, zegt zij. ,,En tegen het rhinovirus is gewoon een vaccin beschikbaar. Het risico helemaal uitsluiten kun je nooit, maar je paard vaccineren helpt zeker.”

Achterhoek