Volledig scherm
Dit beeld gaan we niet zien met Pasen, het ontsteken van het paasvuur van Velswijk. © Jan Ruland van den Brink

Paasvuren in Hengelo, Baak en Halle gaan door; Velswijk en Hummelo niet

updateHENGELO - Een harde klap voor de organisatoren en liefhebbers van paasvuren in Velswijk, Hummelo, Kranenburg en Bekveld. De gemeente Bronckhorst laat weten dat deze houtstapels niet aangestoken mogen worden. De gemeente heeft dit besloten in overleg met de veiligheidsregio VNOG.

De geplande paasvuren aan de Bontekoeweg in Baak, Fortstraat in Halle en Memelinkdijk in Hengelo mogen onder aanvullende voorwaarden wel doorgaan. De vuurplaatsen zijn de afgelopen dagen beoordeeld door de brandweer en de gemeente. Op basis van de laatste weersvoorspellingen en de ligging van de vuren zijn de besluiten genomen.

Wel is afgesproken dat de vuren in Baak, Hengelo en Halle alleen ontstoken mogen worden bij een oostelijke windrichting en een maximum windkracht 4. Ook moet extra bluswater geregeld worden. Van de organisatoren van de afgelaste paasvuren wordt verwacht dat ze maatregelen nemen om te voorkomen dat de stapels alsnog in de fik worden gestoken. Er moeten onder andere hekwerken geplaatst worden en brandwachten ingezet worden.

Afvoeren hout

In principe zijn de organisaties zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van het hout. ,,Wij hebben aangegeven onder welke voorwaarden alles moet gebeuren, zij moeten zelf kijken hoe ze het gaan oplossen", zegt een woordvoerster van de gemeente Bronckhorst. ,,Onze boa's zullen op pad gaan en dan zal er in gesprek met de organisaties nog wel een en ander aan de orde komen.”

Susan Rijksen van Rijvereniging Hummelo, die het paasvuur in Hummelo organiseert, heeft begrip voor de afgelasting. ,,Het is jammer, want je wilt als vereniging wat organiseren voor het dorp. Maar we hadden er al wel een beetje rekening mee gehouden. Het lijkt mij veel lastiger om in het parket te zitten van Zieuwent, daar kan het op de dag zelf nog afgelast worden.”

Het op een later moment aansteken van de paasvuren is wat de gemeente betreft niet aan de orde. 

Quote

Het is jammer, want je wilt als vereniging wat organise­ren voor het dorp. Maar we hadden er al wel een beetje rekening mee gehouden.

Susan Rijksen, Paasvuur Hummelo
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek