Volledig scherm
Een zogenaamde 'gebakken spons'. © Politie

Politie: gebakken sponzen om honden te doden 'een hype'

RENKUM / ZELHEM - De politie noemt de vondst van gebakken sponzen waaraan honden doodgaan als ze deze opeten een 'hype'. Dat wordt geconcludeerd na onderzoek van verschillende voorwerpen die door hondenbezitters zijn gevonden.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. De afgelopen maand kwamen er zo'n 60 meldingen van gebakken sponzen of gifitge brokken binnen bij de politie Oost-Nederland, waar grote delen van Gelderland en Overijssel onder vallen.

Zorgen
"Op sociale media worden veel van dit soort voorbeelden massaal gedeeld. Iemand heeft iets zien liggen en zet het meteen online, dat zorgt ervoor dat anderen zich ook zorgen gaan maken", verklaart agent van de dierenpolitie Serge Smulders.

Hij heeft onder meer brokjes met een rood puntje erin en rode korrels laten onderzoeken. In beide gevallen ging het niet om gif. "De brokjes bleken vuurwerkresten, de rode korrels kattengrit."

Vetbol
Bij geen van de meldingen is bovendien gebleken dat er sprake was van gebakken spons. Zo had een ziek geworden hond wel iets opgegeten, maar dat bleek een vetbol voor vogels te zijn. Ander gevonden materiaal bleek purschuim.

'Blijf opletten'
Wel benadrukt Smulders dat ook deze dingen niet goed kunnen zijn voor honden. "Blijf altijd letten op wat je hond eet als je hem uitlaat. Want ook in de natuur kunnen veel ziekmakende dingen voorkomen, zoals zwammen of zwerfvuil."

In deze regio zijn onder meer meldingen van gebakken spons gekomen uit Didam, Renkum en Zelhem. In Ede werden 'giftige brokken' gevonden, maar dit bleken vuurwerkresten.

Achterhoek