Volledig scherm
De pont Olburgen - Dieren © Theo Kock

Pont vaart weken niet wegens vervanging veerstoep

OLBURGEN/ DIEREN - De pont Steeds Voorwaarts over de IJssel tussen Olburgen en Dieren vaart ruim twee weken niet, omdat de veerstoep aan Olburgse zijde wordt vervangen. Het werk daaraan is dinsdagmorgen begonnen.

De aannemer hakt eerst een toplaag van 20 tot 30 centimeter weg en verwacht daar woensdagmiddag mee klaar te zijn. „Ook veel wapeningsstaal moet uit het wegdek worden gehaald”, licht pontbaas Roland Jansen toe.

Wapeningsstaal
Als de oude betonlaag is weggehaald en het nieuwe zandbed is gelegd, wordt de 5 centimeter dikke ondervloer gestort. Die moet het weekend uitharden, waarna maandag het nieuwe vlechtwerk van wapeningsstaal wordt gelegd in de nieuwe stoep. In de loop van de week wordt de bovenlaag gestort, die daarna nog eens tien dagen moet uitharden. „Ik hoop dat het sneller kan, dan kan ik zo snel mogelijk weer varen”, zegt Jansen.

Steile stoep
Vervanging van de in de begin jaren 90 aangelegde veerstoep was volgens hem nodig, omdat deze niet gelijk opliep. Vanaf de pont gezien was er eerst een vrij steil stuk, dat daarna wat afvlakte en vervolgens weer wat steiler werd. Jansen: „Vooral dat eerste steile stuk zorgde voor problemen. Oudere mensen hadden soms moeite het bultje op te komen en auto's schaafden met de onderkant over het wegdek. Dat moeten we niet hebben.”

Laagwater
De nieuwe stoep gaat gelijkmatig oplopen en wordt een stuk minder steil. Dat heeft ook een voordeel voor de pont zelf, doordat Jansen met laagwater minder ver hoeft op te varen en zijn vaartuig minder beschadigd raakt door botsingen tegen de stoep. „Straks kan ik 'm er gewoon rustig tegenaan varen. Nu knalt de pont er nog vaak tegenaan”, zegt Jansen.

November
Het vervangen van de veerstoep kost ongeveer 30.000 euro (exclusief btw). De gemeente Bronckhorst betaalt hiervan het grootste deel. Jansen neemt de overige kosten op zich. Hij verwacht begin november weer mensen te kunnen overzetten.

Achterhoek