Prepaid-pinpas voor Oekraïense vluchtelingen zodat er niet tienduizenden euro’s aan contanten rondslingeren
HENGELO - Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in de Achterhoek, krijgen in verschillende gemeenten een prepaid-pinpas waarop het leefgeld staat waarmee ze hun levensonderhoud kunnen betalen.
Zo heeft de gemeente Bronckhorst inmiddels driehonderd van deze kaarten besteld en heeft ook Doetinchem deze zogeheten prepaid moneycards besteld.
Oekraïense vluchtelingen die in ons land verblijven, hebben grote problemen met betalingen doordat zij in de meest gevallen geen of verouderde identiteitspapieren hebben. Daardoor kunnen ze geen bankrekening openen waarop het leefgeld gestort kan worden.
Vluchtelingen boven de 18 jaar krijgen 260 euro per maand, als ze eenmaal zijn geregistreerd in Nederland. Met dit geld kunnen boodschappen en andere noodzakelijke aankopen betaald worden.
Vanwege het ontbreken van een bankrekening, krijgen velen dit geld contant uitgekeerd. In Bronckhorst worden 180 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, wat betekent dat er maandelijks bijna 47.000 euro contant verstrekt moet worden.
Onwenselijk, zegt de gemeente, want zulke grote sommen contant geld brengen veiligheidsrisico’s met zich mee.
Pas nog deze of volgende week
Vandaar dat het leefgeld voor de Oekraïeners nu op een pas wordt gestort. De vluchtelingen krijgen de pas, waar maximaal 2.000 euro op kan, vermoedelijk al deze of volgende week.
In Doetinchem gaat het op een vergelijkbare manier. ,,Idealiter hebben de vluchtelingen een bankrekening waar het leefgeld op gestort kan worden. Voor mensen die dit nog niet hebben, hebben we passen aangevraagd”, laat een woordvoerder weten. ,,Aangezien heel veel gemeenten dit hebben gedaan, duurt de levering nog even.”
In de tussentijd verzorgt Laborijn in Doetinchem cashbetalingen aan vluchtelingen, om te voorkomen dat zij financieel in de problemen komen.
In Montferland, waar de meeste Oekraïense vluchtelingen zitten, kan iemand alleen leefgeld aanvragen met een eigen Nederlandse bankrekening. Zo’n rekening wordt echter niet door de gemeente geregeld.
Dat Bronckhorst driehonderd passen heeft besteld, is om een voorraad te hebben voor als meer mensen deze kant op komen. Ook kunnen de passen later gebruikt worden door Bronckhorsters in ‘broodnood’: ook zij krijgen dan een bedrag op de pas gestort om eerste levensbehoeften te kunnen betalen. Dit geld krijgen zij nu nog contant.
Geen oplossing voor Oekraïeners met werk
De pas is overigens geen oplossing voor Oekraïeners die al werk hebben maar nog geen bankrekening: zij kunnen het salaris niet op deze kaart gestort krijgen. Daarvoor is alsnog een bankrekening nodig.
Iets waarover Anniek Schoonderbeek uit Doetinchem eerder al haar verbazing uitsprak. De Oekraïense vrouw die zij in huis heeft, Tetiana Ivanenko, heeft namelijk werk maar kan het salaris niet persoonlijk uitbetaald krijgen omdat ze geen bankrekening heeft. ,,Dit moet toch geregeld kunnen worden?”, aldus Schoonderbeek.
De banken erkennen dit probleem en hebben laten weten samen met de overheid te werken aan een oplossing.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Natuurbegraafplaats Vorden trekt veel bekijks bij opening: ‘Je geeft jezelf terug aan de aarde’
Middenin de bossen bij Vorden is zaterdag Natuurbegraafplaats Schapenmeer officieel geopend. Een relatief unieke begraafplaats waar je na je overlijden letterlijk één wordt met de natuur. Tientallen belangstellenden kijken hun ogen uit op de plek waar zij misschien wel begraven willen worden. Ondertussen zorgt deze begraafplaats ervoor dat een natuurgebied van tientallen hectares altijd wordt onderhouden. -
PREMIUMVrogger en Now
Hoe deze voormalige school een snackbar werd: ‘Als ik dan tóch hard moet werken, dan maar in de horeca’
,,Ik ben opgegroeid in de discotheek en het café van mijn ouders in Haalderen. De mooiste tijd van mijn leven”, zegt Erwin Derksen (54), terugblikkend op zijn kinder- en tienerjaren. Toch besloot hij aanvankelijk niet in de voetsporen van zijn ouders te treden. -
PREMIUM
Truus (80) heeft al 100.000 kilometer gelopen en stapt rustig door: ‘Ik ga door tot ik niet meer kan’
VARSSEVELD - De avondvierdaagse in Doetinchem was voor Truus Keunen-Hietland uit Varsseveld in 1975 de aftrap van een lange wandelcarrière. Inmiddels is ze 47 jaar verder en de 100.000 wandelkilometers ruim voorbij, en vindt ze het nog steeds machtig mooi. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
PREMIUM21
Koeienboer Ronald uit Hummelo ging níet protesteren: ‘Ik ben niet zo’n Farmers Defence Force-type’
HUMMELO - Koeienboer Ronald Pelgrom uit Hummelo deed woensdag niet mee aan het landelijk boerenprotest in Stroe. ,,Die ene trekker van mij zal het verschil niet maken, ik probeer mensen op een andere manier bewust te maken.” -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
73
Bennie Jolink vindt dat boeren zich niet moeten laten opstoken door ‘oproerkraaier die niet eens boer is’
HUMMELO - Een dag voor de aangekondigde boerenprotesten waarschuwt Bennie Jolink boeren in Nederland. ‘Laat je niet opstoken door een oproerkraaiende Brabander’.