Robert (47) uit Zelhem overspoeld met reacties na emotionele ‘Steenrijk, straatarm’

VIDEOZELHEM - Hij wil meer genieten van het leven. Dat heeft Robert te Winkel (47) uit Zelhem zich voorgenomen na de emotionele uitzending van ‘Steenrijk, Straatarm’ waarin hij met zijn vier kinderen optrad. ,,Het was altijd overleven, maar mijn ogen zijn nu geopend.”

Volledig scherm
Het gezin te Winkel deed mee aan het programma Steenrijk-straatarm waarin ze ruilden met een rijk echtpaar in Leiden. © Theo Kock

Er vloeiden veel tranen in de aflevering ‘Steenrijk, straatarm’ afgelopen woensdag. Robert te Winkel werd door zijn kinderen verrast op een zilveren armbandje. Ze hadden hun namen erin laten graveren.

Omdat hij zo'n geweldige papa voor hen is, zeiden ze. ,,Ik brak volledig”, zegt Robert te Winkel, die bij de herinnering alleen al het niet droog houdt. ,,We waren daarvoor naar de musical The Lion King geweest en dat was ook al heel emotioneel. De voorstelling was nog geen vijf minuten aan de gang of ik had al een van de kinderen huilend op schoot. Gewéldig, vonden ze het. Dat ze zoiets moois kregen voorgeschoteld.”

Malheur

Volledig scherm
© Theo Kock

Normaal moet het gezin Te Winkel rondkomen van 70 euro per week. Na een scheiding en zakelijke malheur staat Robert er alleen voor met zijn kinderen Susan (14), Job (11), Thom (7) en Thim (5).

De moeder heeft de kinderen een middag in de week. Van de aanvankelijke schuld van ruim een ton, ontstaan na het sluiten van zijn winkel in Hengelo vijf jaar geleden, is nu nog een restschuld over van 30.000 euro. Robert probeert die zo snel mogelijk af te lossen. ,,We proberen heel goedkoop te leven. We kopen alleen tweedehands dingen.”

In oktober gaf hij zich op voor het programma ‘Steenrijk,straatarm’. Nog geen week later werd hij al  gebeld en begin november waren de opnames. Ze 'ruilden’ voor een week hun leven met dat van een rijk echtpaar uit Leiden en kregen 1300 euro te besteden. Een enorm bedrag voor ze, waar nieuwe schoenen voor werden gekocht en kaartjes voor de musical Lions King. Robert probeert zijn kinderen mee te geven dat het leven uit meer bestaat dan alleen geld, ondanks het dagelijkse gebrek eraan. ,,Ik wilde ze ook iets van beleving meegeven, niet alleen maar materiële zaken. Die musical was een schot in de roos.”

'Mooiste’

Op social media staan talloze reacties op de uitzending die velen in het hart raakte. Het wordt wel de ‘mooiste’ aflevering genoemd. Robert, die in het programma openlijk voor zijn biseksualiteit uitkomt, wordt overspoeld met interviewverzoeken, van RTL en Linda TV tot Margriet en Libelle aan toe.

Ondertussen komt een vrouw uit Zelhem een mandje boodschappen brengen bij hem thuis. Robert neemt het dankbaar in ontvangst, net als de zak merkkleding die een SBS-medewerkster speciaal voor de 14-jarige Susan opstuurde. 

Overleven

Dat er een crowdfundactie is opgestart  voor zijn gezin, weet Robert wel, maar hij wil het bedrag liever nog niet horen.  ,,De kinderen hoeven dat niet te weten. We gaan gewoon door zoals we altijd geleefd hebben.

Als ik een deel van de schuld kan afbetalen is dat al mooi. Maar deze bijzondere ervaring in Leiden heeft wel mijn ogen geopend. Ik moet meer van het leven genieten, meer aan mezelf denken en meer vertrouwen hebben in de toekomst. Het was vijf jaar overleven. Ik hoop dat er nu een nieuwe tijd aanbreekt.”

Hartverwarmend

Sinds de uitzending van het SBS-programma ‘Steenrijk, Straatarm’ afgelopen woensdag over het gezin Te Winkel uit Zelhem is het er gekkenhuis. Vader Robert te Winkel wordt continu gebeld en geappt door wildvreemde mensen die hem willen helpen. 

Er is voor zijn ‘straatarme’ gezin inmiddels een crowdfundactie opgezet waar al 13.000 euro op is binnengekomen. Maar er zijn ook particulieren die hulp aanbieden in de vorm van boodschappen, kleren en cadeaubonnen. ,,Hartverwarmend”, vindt Te Winkel, die na een scheiding en zakelijke problemen wekelijks moet rondkomen van 70 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek