Volledig scherm
Normaal, met van links naar rechts: Jan Wilm Tolkamp, Bennie Jolink, Timo Kelder, Willem Terhorst en Roel Spanjers. Boven 'bandmascotte' Hendrik Haverkamp. © Koos Groenewold

Rowwen Hèze en De Kast bij afscheidsconcert Normaal

ARNHEM/ HUMMELO - Rowwen Hèze en De Kast spelen in het voorprogramma van het afscheidsconcert van Normaal op zaterdag 19 december. De Achterhoekse dialectrockband houdt die dag het laatste concert, getiteld 'Ajuu, de mazzel!', in stadion GelreDome in Arnhem.

Normaal, Rowwen Hèze en De Kast zijn volgens het Normaal-management 'allen grootheden in hun eigen streek en gedrieën vormen de bands de top van wat Nederland te bieden heeft op het gebied van dialectmuziek'.

Originele bezetting
Speciaal voor het afscheidsconcert komt de Friese band De Kast in originele bezetting bij elkaar. Dus mét zanger Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuyse, het duo dat de band in 2002 verliet.

Single
Rowwen Hèze bestaat 30 jaar in 2015. De Limburgers brachten onlangs samen met Normaal de single Gries uit.

Kaarten
Normaal is bezig met de laatste concerttour na een carrière van 40 jaar. De band stopt na het concert in GelreDome. Kaarten voor het afscheidsconcert, dat om 16.00 uur begint en tot 23.00 uur duurt, kosten 35 euro en zijn online te koop.

Al jaren komen Normaal en Rowwen Hèze elkaar tegen op festivals en in feesttenten. En al net zolang leefde de wens om samen ooit een single op te nemen. Het kwam er alleen nooit van. Vandaag komen de twee jubilerende dialectbands uit de Achterhoek en Limburg uit met hun eerste gezamenlijke single Gries. Het nummer Gries vertelt over de jaren uit hun carrière die in een sneltreinvaart voorbij zijn gevlogen. “En toen inens, toen ware we gries”, zingen beide bands. “Je kijkt terug op al die jaren, knippert met je ogen en ineens ben je grijs”, aldus Jack Poels van Rowwen Hèze. Dat is een gegeven dat beide bands zo ervaren. “Je begint samen met een band, tourt uiteindelijk dwars door Nederland en zelfs over de grenzen, vol gas vooruit en dan ineens sta je hier. Terugkijkend op 30 en 40 jaar muziek maken.” Tijdens het schrijven van het lied Gries viel meteen op hoeveel gelijkenissen er zijn in beide dialecten, qua uitspraak en spelling. Maar dat niet alleen. Beide bands hebben zich toch altijd op een bepaalde manier moeten bewijzen, afkomstig van het platteland, zingend in het dialect. “En in de ogen van het publiek zagen we elke keer weer dat we gelijk hadden”, aldus Bennie Jolink van Normaal. Meer informatie op www.rowwenheze.nl Gries op iTunes: https://itunes.apple.com/nl/album/gries-with-rowwen-heze-single/id1014369250?l=nl&ls=1

Achterhoek