Voorzitter Frits Schultheiss van Salehem heeft het eerste exemplaar van 'Um Zellem' uitgereikt aan burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst.
Volledig scherm
Voorzitter Frits Schultheiss van Salehem heeft het eerste exemplaar van 'Um Zellem' uitgereikt aan burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. © Gerrie Evers

Salehem trekt eigen plan met historisch tijdschrift over Zelhem

ZELHEM - Um Zellem heet het nieuwe, eigen historische blad voor Zelhem en omstreken. Het is een uitgave van de oudheidkundige vereniging Salehem, die daarmee na vele jaren niet meer meewerkt aan Kronyck.

Kronyck is het tijdschrift van de Historische Vereniging Deutekom waar meerdere historische verenigingen in de Achterhoek artikelen voor aanleveren. ,,Wij wilden meer ruimte hebben voor verhalen over Zelhem, eigen verenigingsnieuws en ontwikkelingen rond historisch museum Smedekinck”, zegt Salehem-secretaris Tonnie klein Lebbink. ,,Het is een heel mooi blad geworden waar we trots op zijn.”

Quote

Wij wilden meer ruimte hebben voor verhalen over Zelhem, eigen vereni­gings­nieuws en ontwikke­lin­gen rond historisch museum Smedekinck.

Tonnie klein Lebbink, Secretaris Salehem

Um Zellem komt eens per kwartaal uit. De eerste uitgave van het 36 pagina’s tellende tijdschrift in kleur, op ‘glossy’ papier, is vanaf deze week te koop bij Smedekinck (Pluimersdijk 5) en The Read Shop aan de Magnoliaweg in Zelhem, voor 5 euro. De ongeveer 750 leden van Salehem krijgen het blad automatisch gratis in de bus. Het eerste exemplaar is vrijdag overhandigd aan burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst.

Dat Salehem nu een eigen blad heeft, betekent niet dat er in Kronyck helemaal niets meer wordt gepubliceerd over Zelhem, zegt redactiecoördinator Gerry Arendsen-Tieben. ,,Wij hebben veel lezers uit die omgeving en die blijven we bedienen met artikelen over Zelhem.”

Ook het uitwisselen van kopij onderling tussen Um Zellem en Kronyck is mogelijk, zegt zowel Arendsen-Tieben als Klein Lebbink. ,,Als wij een artikel hebben dat interessant is voor Kronyck, staan wij er zeker voor open dat te delen. En als zij iets interessants hebben over Zelhem, nemen we dat ook graag over. Want de lezers goed bedienen gaat het uiteindelijk om.”

Achterhoek