Volledig scherm
De veerpont over de IJssel tussen Olburgen en Dieren. © Jan van den Brink

Schippers eisen brede IJssel: 'Anders gebeuren er ongelukken'

ZUTPHEN/ ARNHEM - De IJssel tussen Zutphen en Arnhem moet spoedig worden verbreed, vinden binnenvaartschippers. Ongelukken liggen op de loer, zeker met de extreem lage waterstand.

Dat zegt BLN-Schuttevaer, de branchevereniging voor binnenvaartschippers. Rijkswaterstaat heeft recent plannen voor verbreding op de lange baan geschoven, naar 2028. BLN-Schuttevaer vindt dat onacceptabel nu het peil in de rivier regelmatig extreem laag is.

Bochtig
De IJssel is 'boven' Zutphen op verschillende plekken heel bochtig en zeer smal. Daardoor is de kans op ongelukken groter. Het gaat vooral om de bovenloop bij Zutphen, waar de rivier smal en ondiep is. Door de vaarweg in de bochten te verbreden, kunnen schepen elkaar ook in tijden van laag water veiliger passeren. „Vanaf Zutphen richting Zwolle is de rivier breder, waardoor dit probleem daar minder speelt”, zegt Marleen Buitendijk van BLN-Schuttevaer.

Stremmingen kosten de binnenvaartschippers handenvol geld. Sinds 1959 stond het peil in het begin van de winter nooit zo laag: twee meter lager dan onder normale omstandigheden. Dat vergt het uiterste van de vaardigheden van schippers. „In dit soort situaties is navigeren op de IJssel nóg complexer. Daar moet wat aan gebeuren”, aldus Buitendijk. Op dit moment zijn er gesprekken met het ministerie. „Maar het gaat niet snel. We willen nú actie.”

Uitzonderlijke situatie
De brancheorganisatie houdt de waterstanden nauwkeurig in de gaten en ziet een uitzonderlijke situatie deze winter. ,,Na een extreem droge herfst in het Duitse Rijngebied, de oorsprong van de IJssel, is er weinig toevoer van water. Door de klimaatverandering komt dat steeds vaker voor.”

Rijkswaterstaat wijst in een reactie op de ‘gemiddelde waterstanden’. Die geven geen reden tot zorg. „Over de verbreding zijn we in gesprek, maar extreme waterstanden zijn van alle tijden.”

Het einde van de lage waterstand in de IJssel is nog niet in zicht. De komende dagen zakt het peil – door weinig neerslag – nog verder.

Volledig scherm
© Ronny Te Wechel

Achterhoek