Volledig scherm
PREMIUM
Het slachthuisje met in de deuropening vermoedelijk slachter Peppelman. © ECAL

Slachthuis was geen lang leven beschoren

Vrogger en nowHALLE - Een paar ijzeren ringen aan de buitenmuur waar de koeien aan vast werden gezet. Dat zijn nog de enige tastbare overblijfselen uit de tijd dat het gebouw aan de Fortstraat werd gebruikt als slachthuisje. ,,Een initiatief van een aantal plaatselijke boeren”, weet bewoner Gert Nobbe (83). ,,Die hadden dan op de boerderij niet de rommel van het slachten.”

Geslacht werd er overigens niet lang in het huisje dat rond 1930 werd gebouwd. Na een paar jaar gingen de deuren al weer dicht. Er werd te weinig gebruik van gemaakt. Nadat de familie Munsterman er had gewoond, kocht de vader van Gert Nobbe het gebouw in 1939 voor 700 gulden.

,,Dat geld had hij niet. Maar de familie Oosterink, die onder andere een kruidenierswinkel had, wilde hem dat geld wel lenen. Maar dan moest hij de dagelijkse boodschappen in hun winkel doen. Die 700 gulden had hij trouwens zo bij elkaar, want in de oorlog was het geld niets waard. Een fietsband kostte bijvoorbeeld 100 gulden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Tijn verovert de Achterhoek met zijn rebelse en tegendraadse Nathals-bier
  PREMIUM
  vrijdaginterview

  Tijn verovert de Achterhoek met zijn rebelse en tegendraad­se Nat­hals-bier

  TOLDIJK - Rebels, eigenwijs, een beetje country, trots op de Achterhoek en vooral niet te moeilijk. Zo omschrijft Tijn Spekkink zijn Nathals, het bier dat nu twee jaar bestaat. Tijd om terug én vooruit te kijken met de 30-jarige Toldijker, die zeer openhartig is over de moeilijke start met Nathals, de worstelingen in zijn tienerjaren en zijn toekomstdroom: een eigen feest met goede muziek en een potje bier. ,,Met de eenvoud als kracht.”
 2. Drugscriminelen actiever van het platteland geweerd: ‘Spruitjes van een met drugschemicaliën bemest veld, dat baart zorgen’
  PREMIUM

  Drugscrimi­ne­len actiever van het platteland geweerd: ‘Spruitjes van een met drugschemi­ca­liën bemest veld, dat baart zorgen’

  NIJMEGEN/ HENGELO - Gemeenten, waterschappen, jagers, natuurverenigingen, bewoners en ondernemers werken steeds nauwer samen om te voorkomen dat criminelen zich op het platteland nestelen. Drugscriminelen proberen daar geregeld leegstaande schuren te huren. Ook betalen zij agrariërs voor het lozen van chemisch drugsafval in gierputten. De groeiende criminaliteit baart zorgen.

Achterhoek