Volledig scherm
Slibdepot Drempt © DG

Slibdepot Drempt verandert in paradijs voor oeverzwaluw en wandelaar

DREMPT - Het voormalig slibdepot bij Drempt wordt de komende jaren omgetoverd tot een klein natuurgebied, waar ook boeren ruimte krijgen. De provincie Gelderland heeft vorige maand het definitieve groene licht gegeven voor het onttrekken van het terrein als slibdepot.  

Het slibdepot werd door het Waterschap Rijn & IJssel gebruikt om het slib op te slaan dat tijdens het baggeren van de Oude IJssel en de nieuwe haven in Zutphen naar boven werd gehaald. 

Oeverzwaluw

Volledig scherm
Slibdepot Drempt © DG

Twee jaar geleden is het laatste slib in de baggerplas gegooid. Inmiddels is de oude plas dichtgemaakt en wordt er van dit deel van gebied een moerassig geheel gemaakt met extra rietkragen. De bestaande kwelsloot wordt deels uitgegraven met lange oevers, waardoor er veel ruimte komt voor rietkragen. 

Op verschillende locaties op het terrein worden bomen gepland. Er komt een talud met een oeverzwaluwwand. Oeverzwaluwen zijn een beschermde diersoort, die weinig plekken hebben om te nestelen. Deze wand biedt die mogelijkheid. Het is de bedoeling dat er ook een uitkijkpunt wordt gebouwd, waar de bezoekers van het terrein vrij uitzicht krijgen.

Wandelen

 De afgelopen jaren zijn delen van het gebied van eigenaar veranderd, zodat boeren gewoon aan het werk kunnen op eigen land, gecombineerd met natuurstukken. Door het gebied heen komen wandelpaden te liggen om een verbinding te maken tussen Drempt en de Oude IJssel. Met bewoners, omwonenden en andere partijen zijn afspraken gemaakt over het beheer van het terrein. Het waterschap ziet zichzelf niet als beheerder van het terrein.

Het omtoveren van het baggerterrein naar een natuurrijk gebied is een samenwerking van de gemeenten Doesburg en Bronckhorst, de provincie, het waterschap, particuliere eigenaren en bewoners van het dorp Drempt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek