Volledig scherm
Standbeeld van Normaal in wording. © DG

'Standbeeld Normaal van laatste technische snufjes voorzien'

HUMMELO - Het standbeeld van Normaal  is inmiddels op het plein in Hummelo geplaatst. Niet meteen op de BSA stappen om er heen te scheuren: het wordt  pas op Hemelvaartsdag onthuld.

Om te voorkomen dat onverlaten er voortijdig met het brons vandoor gaan, is het beeld van high-tech maatregelen voorzien. ,,Inderdaad, we kennen de risico’s van brons’’, zegt Henk Kelder, voorzitter van het Anhangerschap, de organiserende fanclub. ,,Maar na een aantal brons-diefstallen in het verleden zijn er allerlei beveiligingsmethoden ontwikkeld. We willen ons niet in onze kaarten laten kijken, maar reken er maar op dat dit beeld van de laatste high-tech snufjes is voorzien.’’

Het Anhangerschap heeft rond de onthulling op Hemelvaartsdag een evenement georganiseerd met Remon en Henk te Brake van café De Tol, ooit stamkroeg van Normaal. Waarbij Kelder benadrukt dat de toegang gratis is. ,,Want we willen hier zoveel mogelijk mensen van mee laten genieten.’’ Met na de onthulling van het standbeeld veel livemuziek. Want behalve Bennie Jolink, gitarist Ferdi Joly en bassist Willem Terhorst treden er meerdere bands op.

Bernard Jolink

Nadat het idee van het standbeeld werd gelanceerd, werd de gerenommeerde kunstenares Lia Krol in de arm genomen. Zij leverde ruim een halfjaar lang achter de schermen noeste arbeid. Bennie Jolink, zelf ook afgestudeerd kunstenaar, is al eens bij collega-kunstenares Lia Krol op bezoek geweest om de vorderingen met eigen ogen te bekijken. Hij was zelfs zo enthousiast over wat hij zag dat hij spontaan op het idee kwam om tijdens de onthulling enkele liedjes live te gaan vertolken. Daarnaast liet hij onlangs in deze krant weten te werken aan een nieuw solo-album en boek met de titel Bernard Jolink, post-Normaal. Geschreven door hemzelf, als een kroniek van de tijd ná Normaal, na het afscheidsconcert van 19 december 2015.

Het programma op Hemelvaartsdag: 11.00 uur: terrein open, 13.30 uur: onthulling standbeeld, 14.15 uur: optreden Bennie, Willem en Ferdi, 15.00 uur: Anhangerschapband, 17.00 uur : The Marshalls, 19.00 uur : De Kisjeskearls, 21.00 uur: einde.

Hoe beveilig je een beeld?
Er zijn diverse technieken waarop bronzen beelden tegenwoordig beveiligd kunnen worden.
Zo kan een chip worden ingebouwd die wordt geactiveerd als het beeld beweegt, zodat het getraceerd kan worden. Een andere optie is om de bronzen beelden die hol van binnen zijn, vol te storten met beton zodat het zo zwaar is dat je het niet zomaar mee krijgen.
Een andere truc is het beeld vastzetten met roestvrijstalen (rvs) pinnen waar een rvs buis omheen zit. Als dieven die met een slijptol raken, draait de buis mee en komen ze moeilijker bij de eigenlijke bevestigingspin.
Verder is er een kleurloze DNA-spray waarin synthetisch DNA verwerkt is, dat de objecten een onzichtbaar merkteken geeft. Dit is ook na verzagen of smelten van het materiaal af te lezen met speciale apparatuur. De metalen zijn moeilijker te verhandelen, waardoor diefstal minder aantrekkelijk wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek