De derby Pax-Keijenburgse Boys. Beide clubs hebben een veldentekort en krijgen geld om dat op te lossen.
Volledig scherm
De derby Pax-Keijenburgse Boys. Beide clubs hebben een veldentekort en krijgen geld om dat op te lossen. © Theo Kock

Te weinig ruimte om te voetballen: Achterhoekse clubs krijgen geld om veldentekort op te lossen

HENGELO/ KEIJENBORG - De voetbalclubs Pax uit Hengelo, Keijenburgse Boys en VV Vorden krijgen samen 350.000 euro om het tekort aan trainings- en speelvelden op te lossen.

Pax en Keijenburgse Boys hebben te weinig ruimte om teams te laten trainen. Voor een structurele oplossing hiervoor krijgen beide clubs 25.000 euro. VV Vorden heeft zelfs twee velden te weinig: één trainingsveld en een speelveld. De club krijgt 3 ton om een kunstgrasveld en een voetbalveld van natuurgras aan te leggen.

Dat stelt het college van de gemeente Bronckhorst voor om het veldentekort op te lossen. ,,Er is nu een te grote belasting op de velden en met deze eenmalige tegemoetkoming kunnen de clubs daar een oplossing voor vinden”, zegt wethouder Evert Blaauw.

Belangrijke rol in de samenleving

Het voorstel volgt uit de recente evaluatie van de privatisering (in 2013) van de buitensportverenigingen. Daarbij werd uitgegaan van een sterkere daling van het aantal leden van de clubs dan daadwerkelijk het geval is ,,We dachten dat het veldentekort zichzelf zou gaan oplossen, maar nu het aantal leden minder hard is gedaald of zelfs gestegen, is er nog altijd een tekort”, aldus Blaauw.

Quote

We dachten dat het veldente­kort zichzelf zou gaan oplossen, maar nu het aantal leden minder hard is gedaald of zelfs gestegen, is er nog altijd een tekort

Evert Blaauw, Wethouder

Volgens de wethouder hebben de elf verenigingen waar het om gaat (met samen zo’n 5.000 leden) een enorm belangrijke rol binnen de samenleving. Daarom wordt ook gekeken hoe de clubs ‘duurzaam en vitaal’ de toekomst in kunnen, met steun van de gemeente. ,,Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een poule met bestuursleden, een groep om trainers op te leiden of gezamenlijke investeringen in speel- en trainingsmateriaal.”

Ook moeten clubs een garantstelling kunnen krijgen via het Waarborgfonds Sport. Nu is het namelijk zo goed als onmogelijk om geld ‘uit de markt’ te lenen voor grotere investeringen. Met een garantstelling zou er wel geld geleend kunnen worden voor groot noodzakelijk onderhoud aan de sportparken.

De raad neemt bij de behandeling van de perspectiefnota in juli een besluit over het voorstel. Bij akkoord komt het geld in 2021 beschikbaar voor de drie clubs.

Constant schuiven om iedereen te laten trainen

VV Vorden piekert en schuift voortdurend om al haar teams fatsoenlijk te kunnen laten spelen en trainen. ,,We hebben sinds de privatisering in 2014 drie eigen natuurgrasvelden en een eigen oefenhoek, ook van natuurgras’’, zegt voorzitter Marc van der Linden. ,,Die hoek beslaat iets meer dan een half voetbalveld. Dat is te klein en te kwetsbaar om alle teams op te laten trainen. Daarom worden speelveld 2 en 3 noodgedwongen beurtelings, om de week, gebruikt als trainingsveld. Dat is een extra belasting. Vooral van november tot en met maart. Dan is het vaak slecht weer en hebben de velden veel te lijden.’’

Een speciale werkgroep maakte twee jaar geleden plannen om het veldenprobleem te tackelen. Daar rolden vier scenario’s uit: kunstgras op een van de drie speelvelden, kunstgras op de oefenhoek, een vierde veld aanleggen (van natuur- of kunstgras) of de oefenhoek uitbreiden naar de grootte van een voetbalveld. Van der Linden: ,,We zijn heel blij met het geld van de gemeente en gaan de komende drie maanden bekijken hoe we dat geld gaan besteden.”

De clubleden krijgen een vinger in de pap bij de besteding van de drie ton van de gemeente. Van der Linden: ,,Er komt een info-avond voor onze leden. Daar kunnen zij hun mening geven en mogen zij ook andere opties aandragen dan onze vier scenario’s. In juni willen we eruit zijn hoe we de drie ton gaan besteden."

VV Vorden-voorzitter Marc van der Linden (rechts) en Wim Enzerink (lid van de werkgroep privatisering) op het nu nog te krappe sportpark van de Vordense voetbalclub.
Volledig scherm
VV Vorden-voorzitter Marc van der Linden (rechts) en Wim Enzerink (lid van de werkgroep privatisering) op het nu nog te krappe sportpark van de Vordense voetbalclub. © Arjan Gotink

Achterhoek