Volledig scherm
Het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst werd bezet door zorgmedewerkers van TSN. © FNV

Thuishulpen TSN in Bronckhorst behouden baan

HENGELO - De gemeente Bronckhorst heeft via haar website bekendgemaakt dat de thuishulpen die nu nog bij TSN werken, worden ondergebracht bij zorgaanbieders Markenheem en Zorgkompas. 'Zo kunnen cliënten hun vertrouwde hulp in de huishouding behouden', schrijft de gemeente. In totaal gaat het om 63 medewerkers die zo'n 300 cliënten bedienen.

De deal geldt tot eind 2017. Zowel Markenheem als Zorgkompas heeft toegezegd de thuishulpen van TSN in geval van faillissement in dienst te nemen met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden.

Buurtzorg
Thuishulpen van TSN voerden sinds vrijdag al actie in Hengelo. Zij eisten dat de gemeente zorgaanbieder Buurtzorg in de arm zou nemen als vervanger voor TSN. Om die wens kracht bij te zetten hebben verschillende TSN-medewerkers het gemeentehuis enige tijd bezet. Dit werd zondagavond op last van de burgemeester beëindigd nadat er foto's op Twitter verschenen. Daarop was te zien dat mensen op de tafels stonden te dansen. Daarmee gingen de actievoerders de grenzen van de gastvrijheid over, liet de burgemeester weten.

Voorwaarden
De medewerkers kozen voor Buurtzorg omdat deze een pasklaar aanbod had liggen om de werknemers onder dezelfde voorwaarden als TSN aan te nemen. Daarnaast zouden de koppels van cliënten en medewerkers in stand blijven. De gemeente heeft nu vergelijkbare afspraken kunnen maken met Markenheem en Zorgkompas. Bronckhorst geeft de voorkeur aan die zorgaanbieders omdat de gemeente daar al contracten mee heeft.

Blij
De gemeente schrijft op haar website dat wethouder Peppelman blij is met het resultaat. 'De voortzetting van hulp in het huishouden aan onze inwoners die dat nodig hebben, is hiermee gewaarborgd. De koppels blijven in stand. En de werkgelegenheid van de thuishulpen is gegarandeerd.'

De cliënten ontvangen deze week een brief van de gemeente met meer uitleg over de ontstane situatie.

Achterhoek