Wilma Aalderink was tien jaar geleden stille getuige van de rel rondom de dodenherdenking in Vorden. Haar man Henk, die burgemeester was van de gemeente Bronckhorst, belandde in een mediastorm. ,,Het was heftig."
Volledig scherm
PREMIUM
Wilma Aalderink was tien jaar geleden stille getuige van de rel rondom de dodenherdenking in Vorden. Haar man Henk, die burgemeester was van de gemeente Bronckhorst, belandde in een mediastorm. ,,Het was heftig." © Jeroen Jazet

Tien jaar na de meest omstreden dodenherdenking van Nederland: ‘Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek’

met podcastOp een dag die zou moeten draaien om twee minuten stilte, klonk in het Achterhoekse Vorden opvallend veel lawaai. Zelfs de ME stond klaar, voor het geval het helemaal mis zou gaan. Allemaal vanwege een wandeling langs een graf met Duitse soldaten. Tien jaar na de meest omstreden dodenherdenking van Nederland. Een terugblik door de ogen van Wilma Aalderink, de vrouw van de burgemeester die als ‘fout’ werd bestempeld. ,,Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek.”

5 reacties

 • J Van Gend

  2 maanden geleden
  Veel Duitser wilde de oorlog niet maar tegen zijn was je dood vonnis dus we moeten niet vergeten maar wel vergeven kijk naar de oorlog in Oekraïne de meeste Russische soldaten zijn ook maar jonge jongeren die de waarheid niet weten en dit ook niet willen. Een goed mens kan vergeven.
 • C. v. Bergen

  2 maanden geleden
  Toch vind ik het vreemd vinden dat de Joodse gemeenschap telkens fel reageert.Bevolkingsgroepen zoals de Joodse en Slavische gemeenschap, de Sinti en Roma, de Jehova, mensen met een handicap hebben allemaal veel geleden en te verduren gehad.Petje af voor Vorden en hun burgemeester die toen probeerde om de doden in de breedste zin te herdenken. En begrijpelijk omdat ze dicht bij de grens wonen. Dan is het raar dat vanuit A'dam zelfs met spandoek achter een vliegtuig zo heftig geprotesteerd wordt.
 • Mies Bauwvrauw

  2 maanden geleden
  @Joske, uw opmerking vind ik walchelijk. Ondanks dat ben ik wel van mening dat 04 mei niet het juiste moment is om Duitse soldaten te "herdenken" of welke naam je het beestje ook geeft.
 • P Rutjes

  2 maanden geleden
  Ik herdenk met 4 mei alle slachtoffers, de jonge kindsoldaten van onze buren zijn er ook maar ingeluisd door hun grote debiele leider. Henk Aaldering was een burgemeester voor alle inwoners van de achthoek! #de enige VVD politicus die menselijk was.
 • Joske Steen

  2 maanden geleden
  Op 4 mei herdenken wij onze gevallenen. Op 5 mei die van de duitsers. Laten we niet vergeten, twee dagen op een jaar nu meer dan ooit

Achterhoek