Volledig scherm
Jaap Schwarz (links) en Paul Kok met alle ordners. © Jan van den Brink

Uit-Zicht komt met alternatief Aviko-vrieshuis

STEENDEREN - De Raad van State krijgt woensdag een alternatief vrieshuisplan voor aardappelverwerker Aviko in Steenderen aangeboden.

Paul Kok brengt twee dikke ordners naar Den Haag. Die vormen het beroepsschrift van Vereniging Uit-Zicht, die de bouw van een vrieshuis van 35 meter hoog tegen wil houden.

Aanvechten
„We hebben het over 265 pagina's, 17 hoofdstukken en honderden pagina's aan bijlagen", verduidelijkt Kok, voorzitter van Uit-Zicht. In het beroepsschrift vecht de vereniging de plannen van Aviko aan. Hiervoor zegt ze te hebben gesproken met vrieshuis- en koelexperts, hoogleraren en ingenieurs.

Alternatief
Het belangrijkste wapenfeit vormt een nieuw alternatief plan zodat het beoogde vrieshuis van 35 meter hoog niet gebouwd hoeft te worden. Een ingenieursbureau, die niet in de openbaarheid wil treden, heeft hier aan meegewerkt. Als het aan Uit-Zicht ligt, wordt het fundament van het vrieshuis 6 meter onder de grond gelegd. Het pand moet een 'terrassenbouwconstructie' krijgen, waarbij het onderste en grootste gedeelte 120 bij 120 meter is.

Vanwege de terrassenbouw, waarbij de oppervlakte van het pand steeds kleiner wordt, is er op de verschillende lagen ruimte om groen aan te planten. De hoogte van het vrieshuis zou op 17,5 meter komen te liggen. Op het dak van 1 hectare zouden zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Doorberekend
„Ons alternatief is niet compleet doorberekend", erkent Jaap Schwarz, penningmeester van Uit-Zicht. „Maar de berekening van Aviko bestaat ook voor tachtig procent uit aannames. Met ons alternatief hopen we de bestuurders aan het twijfelen te brengen. Dat is het maximale wat we kunnen bereiken."

De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.

Volledig scherm
Alternatief vrieshuisplan © Vereniging Uit-Zicht

Achterhoek