Volledig scherm
Het woonhuis aan de Polweg in Wichmond. © Jan Ruland van den Brink

Voormalig pand Koolen in Wichmond krijgt met voorrang woonbestemming

WICHMOND - Het woonhuis Polweg 6 in Wichmond, voormalig eigendom van Kees Koolen, krijgt versneld een woonbestemming. Op die manier wil het college van B en W de buurt, die het pand heeft aangekocht, tegemoet komen.

Koolen bezat aan de Polweg een boerenbedrijf met bedrijfswoning. Het hele terrein heeft een agrarische bestemming. Hij wilde de woning slopen en daarvoor in de plaats een grote stal bouwen voor 1450 koeien. De buurt was hier tegen en kocht het bedrijf van Koolen. Daarmee werd zij ook eigenaar van de bedrijfswoning. De buurt wil de woning zo snel mogelijk verkopen en heeft het college gevraagd de bestemming van het huis zo snel mogelijk te veranderen van agrarische bedrijfswoning naar een pure woonbestemming. Het college werkt aan dit verzoek mee. De bestemmingsplanwijziging komt in november in de gemeenteraad. 

Honoreren

,,Normaal duurt zo'n wijziging een jaar", zegt wethouder Paul Hofman (GroenLinks, Ruimtelijke Ordening). ,,Dat zou betekenen dat de buurt lang eigenaar blijft van de woning en daar kosten aan heeft. De buurt heeft zich, door het bedrijf van Koolen aan te kopen, ingespannen voor de leefbaarheid en het behoud van het landschap. Dat honoreren wij door mee te werken aan een versnelde procedure", zegt wethouder Paul Hofman. 

De woning Polweg 8 staat bestemmingsplantechnisch op het zelfde terrein ('bouwblok') als Polweg 6 en heeft ook de status van agrarische bedrijfswoning. Omdat het hele bouwblok de bestemming wonen krijgt, geldt dat ook voor Polweg 8. Deze woning staat echter geheel buiten de deal tussen Koolen en de buurt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek