In een zeecontainer op de voormalige vuilstortplaats wordt gas omgezet in elektriciteit.
Volledig scherm
In een zeecontainer op de voormalige vuilstortplaats wordt gas omgezet in elektriciteit. © Theo Kock

Vuilstort De Langenberg heeft nog stroom over

ZELHEM - Van het gas uit de oude vuilstortplaats de Langenberg in Zelhem kunnen meer Achterhoekers profiteren dan de 46 deelnemers die dat nu doen.

,,We produceren nu zo’n 500.000 kilowattuur aan elektriciteit”, zegt Thijs Huls van het Achterhoekse energiebedrijf AGEM. ,,Daarvan wordt 100.000 kilowattuur door die leden gebruikt. Dat betekent dat er nog 400.000 kilowattuur over is om van te profiteren.”

Het afval in de voormalige vuilstortplaats produceert een gas, dat in een gasmotor in elektriciteit wordt omgezet. Deze zomer is op De Langenberg een nieuwe gasmotor in gebruik genomen, die nog meer dan vijf jaar energie uit de vuilnisbelt kan winnen. ‘Echt Achterhoekse energie’ noemt AGEM dat.

46 mensen lid

De technische installatie wordt uitgebaat door coöperatie Biozon. Daarvan zijn 46 mensen in en rond Zelhem lid geworden. Die zijn aandeelhouder in de coöperatie geworden en ontvangen 12 eurocent per aan hen geleverde kilowattuur elektriciteit. Dat voordeel is gebaseerd op de teruggave van de energiebelasting.

Deelnemen in Biozon door certificaten te kopen hoeft niet, meedoen kan ook zonder zo’n certificaat. De opbrengst is dan lager. Thijs Huls: ,,Deelnemen staat ook open voor iedereen in de postcodegebieden rondom Zelhem.” Die ‘postcoderoos’ rondom Zelhem omvat ook 6999, 7002, 7004, 7009, 7021, 7025, 7255 en 7256.

Na vijf jaar zonnepanelen

Het leveren van elektriciteit stopt niet als het gas uit de vuilstort over ruim vijf jaar niet meer gewonnen kan worden. Coöperatie Biozon gaat de opbrengst investeren in zonnepanelen. Tot dat moment is het stortgas volgens Huls een ‘groene motor’. ,,Op de Langenberg staat een zeecontainer met daarin een motor die het stortgas omzet in elektriciteit. Dat gas zou anders worden afgefakkeld.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek