Volledig scherm
Een paard bij je woning. Zo gaat het er ongeveer uitzien in het paardenwijkje in Velswijk. © Willemien Weerman

Walwoningen in eerste paardenwijk van Nederland

VELSWIJK - Het dorpje Velswijk in de gemeente Bronckhorst krijgt na jaren nu toch de primeur van Nederland: een woonwijkje voor paardenmensen.

Volledig scherm
Architect Ivo Hommel (links) en bedenker Roy Barthen op de plek waar binnenkort het paardenwijkje wordt gebouwd. © DE GELDERLANDER

Het gaat om een kleinschalig wijkje met ruimte voor vijf vrijstaande woningen op grote kavels van zo'n duizend vierkante meter. Verder worden er zeven bijzondere walwoningen gebouwd in een rijtje van drie en vier. Het gaat om nul-op-de-meter-woningen die ontworpen zijn door architect Ivo Hommel. De woningen zijn deels in de grond en een aarden wal gebouwd en hebben een groot houten terras met balken waar een paard vastgezet of opgezadeld kan worden. Ze kosten rond de twee ton.

Voorwaarde om zo'n woning te kunnen kopen is dat je paard in het ruitersportcentrum in het wijkje wordt gestald. Dit centrum krijgt onder meer een dierenkliniek, hoefsmid, enkele ruitersportwinkeltjes en 23 paardenboxen.

Ook in andere plaatsen in Nederland waren er plannen voor paardenwijkjes waaronder in Lelystad, Emmeloord en Stadskanaal. Geen van deze plannen kon uiteindelijk gerealiseerd worden. ,,Waarom hier in Velswijk wel? Ik denk dat veel plannen te ambitieus waren met grote aantallen woningen die flink aan de prijs waren," zegt bedenker en ontwikkelaar Roy Barthen.

,,Dit in Velswijk is een kleinschalig project met betaalbare woningen. Als je meer dan drie of vier ton moet neertellen ga je wel op zoek naar een woning met stal in het buitengebied." 

Volledig scherm
Een voorbeeld van een walwoning. © Willemien Weerman
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek