Volgens wethouder Paul Hofman is kans dat er windmolens komen in de omgeving van Laag-Keppel heel erg klein.
Volledig scherm
Volgens wethouder Paul Hofman is kans dat er windmolens komen in de omgeving van Laag-Keppel heel erg klein. © Jan Ruland van den Brink

Wethouder: ‘Kans op windmolens bij Laag-Keppel is heel erg klein’

LAAG-KEPPEL - De kans dat er windmolens komen in de omgeving van Laag-Keppel is heel erg klein. Dat zei wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst donderdagavond op een drukbezochte informatiebijeenkomst van het actiecomité Tegenwind Keppel en Eldrik in de kerk in Hoog-Keppel.

Zo’n 200 mensen waren afgekomen op de bijeenkomst, naar aanleiding van het idee van Landgoed Keppel voor windmolens. Die zouden moeten komen langs de Oude IJssel, aan de andere kant van de rivier gezien vanaf Laag-Keppel. Maar Laag-Keppel is een beschermd stadsgezicht en binnen 2 kilometer hiervan mogen geen windmolens komen en in het gebied dat gemarkeerd is als ‘bijzondere landschappelijke waarde’ evenmin, zo staat in de Routekaart Energieneutraal Bronckhorst. ,,Die randvoorwaarden maken het lastig om in deze omgeving turbines te plaatsen”, zei Hofman.

Twaalf windmolens in Bronckhorst

In de routekaart legt Bronckhorst vast hoe de gemeente in 2030 energieneutraal wil zijn. Windmolens spelen daarin een belangrijke rol, er wordt gesproken over twaalf stuks op het grondgebied van Bronckhorst. ,,Maar wij zijn heel duidelijk over windmolens in onze omgeving: no way!", zei Rob Meenhuis van het actiecomité Tegenwind Keppel en Eldrik tegen de toehoorders.

Landgoed Keppel wil met de windmolens helpen de energietransitie te voltooien, maar vooral geld genereren voor onderhoud van het landgoed. Meenhuis zei dat het comité graag wil meehelpen om naar alternatieve inkomstenbronnen te zoeken voor het landgoed, maar dat windmolens geen optie zijn. ,,Daar is geen draagvlak voor”, concludeerde hij.

Vraag om uitstel

Quote

Neem tijd om de negatieve gevolgen van windmolens serieus te onderzoe­ken, net als de werkelijke behoefte. Dat bent u verplicht naar uw inwoners.

Rob Meenhuis, Acticomité Tegenwind Keppel en Eldrik

De gemeenteraad neemt donderdag 31 oktober een beslissing over de Routekaart Energieneutraal Bronckhorst. Het actiecomité vraagt de gemeente de vaststelling nog eens een half jaar uit te stellen, zoals dat dit voorjaar ook al gebeurde. ,,Neem tijd om de negatieve gevolgen van windmolens serieus te onderzoeken, net als de werkelijke behoefte. Dat bent u verplicht naar uw inwoners”, zei Meenhuis.

Voordat de raad over de routekaart praat, is er op 10 oktober nog een commissievergadering waarin burgers mogen inspreken. Het is de verwachting dat velen dit zullen gaan doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek